Начало Водещи Учени създадоха нов най-здрав материал на света

Учени създадоха нов най-здрав материал на света

964
материал

Учени от американската национална лаборатория в Сандия произведоха най-износоустойчивия материал, създаван някога от човек, предава РИА „Новости“.

Материалът представлява метална сплав на злато и платина. По думите на американските учени, новият материал е толкова здрав, че с автомобилни гуми, изработени от него, може 500 пъти да бъде обиколена земната повърхност по екватора, който е с дължина 40 075 километра.

За да докажат невероятните свойства на новата сплав, учените за изследвали материала на атомно ниво. По време на изпитанията на повърхността се е образувал тънък въглероден черен слой, който се е оказал един от най-ефективните изкуствени лубриканти. Свойство, което учените определят като най-ценно за новия материал.

Според изследователите материалът може да бъде използван в редица електронни устройства. Ако бъде нанесен тънък слой върху подвижни части или върху смартфона например, то техният експлоатационен срок значително ще се увеличи и ще доведе до икономии от 100 млн. американски долара годишно.

предишна статияС 20% са намалели отровените от алкохол в Русия
следваща статияКатастрофална премиера на филм с Кевин Спейси – 287 долара