Начало Култура Учени сканират цигулката на Паганини, за да разкрият защо е изключителна

Учени сканират цигулката на Паганини, за да разкрият защо е изключителна

49
Цигулка
Снимка: Pixabay.com


Една от най-известните цигулки в света, известна като „Ил Каноне“ или „Оръдието“, което беше в обич на композитора Паганини, беше подложена на високотехнологичен „медицински преглед“ в Европейския синхротрон. Тази процедура беше извършена с оглед оценка на състоянието на инструмента и изучаване на структурата на дървото, от което е направено.

Цигулката беше собственост на маестрото Паганини и е създадена през 1743 г. от майстора Гуарнери. Днес тя е част от музей в Генуа и е представлявана рядко и само със строги мерки за сигурност. Инструментът е изпратен до Европейския център за синхротронно лъчение за анализ.

С иновативната техника наречена рентгенова микротомография, учените имаха възможност да изобразят цигулката в детайли до клетъчната структура на дървото, като откриват минимален брой дефекти по инструмента.

Целта на проекта е да запазят инструмента в неговото оригинално състояние и да разберат защо той има толкова високо качество на звука. Резултатите от сканирането ще бъдат проучени в подробности след месеци. Опазването на цигулката е от първостепенно значение, за да бъде предадена непроменена на следващите поколения.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВ навечерието на президентските избори Путин отново заговори за използването на ядрено оръжие
следваща статияАнглийският футбол ще "приключи", ако клубовете извън Висшата лига не са "конкурентни и стабилни", предупреди директор на ЕФЛ