Начало Водещи Учени проучиха връзката между гените, поведението и вкусовете ни

Учени проучиха връзката между гените, поведението и вкусовете ни

1056
гени

Нашите предпочитания към кофеин или алкохолни напитки, или към сладки газирани напитки, произтичат не толкова от вкуса, който имат, а от това как ни карат да се чувстваме. Това са резултатите от ново проучване на специалисти по молекулярна генетика от Северозападния университет във Великобритания.

В последната си работа, Мерилин Корнелис, която е публикувала преди това труд за ролята на генетиката при консумацията на кафе, е решила да определи кои вкусови гени са отговорни за това, което пием, каза тя.

Но за нейна изненада, предпочитанията на хората не се основават на вариации във вкусовите гени, а по-скоро на гените, които са свързани с променящите съзнанието ефекти на напитките.

„Генетиката, която е в основата на нашите предпочитания е свързана с психоактивните компоненти на тези напитки“, твърди Корнелис.

„Хората харесват начина, по който кафето и алкохолът ги карат да се чувстват. Ето защо ги пият.“, заяви тя пред АФП.

Американската асоциация по сърдечни заболявания и финансираното от Националния институт по здравеопазване проучване са проучили 24-часови диетични въпросници от около 336 000 индивида от европейски произход от британската биобанка.

Напитките са били разделени на група с горчив вкус и група за сладък вкус.

Първата група е включвала кафе и чай, сок от грейпфрут, червено вино и алкохол. Сред сладките напитки са били подсладени със захар напитки, изкуствено подсладени напитки и сокове без грейпфрут.

„Вкусът може да бъде фактор,“ каза Корнелис пред АФП, но „това е придобит вкус.“

Кафето, заради горчивината си, „е нещо, което трябва да избягваме на еволюционно ниво“, каза тя. „Но ние го консумираме, защото сме се научили да приравняваме вкуса с ефекта на кофеина.“

Корнелис също така установява, че хората, които имат определен вариант в ген, наречен FTO, предпочитат подсладените със захар напитки. Резултатът е изненадващ, защото същият вариант преди това е бил свързан с по-нисък риск от затлъстяване.

Общите констатации на изследването могат да помогнат на изследователите да намерят начини да се намесят, когато моделите на потребление станат нездравословни.

Захарните напитки са свързани със затлъстяване и различни дължащи се на него заболявания. Алкохолът е свързан с повече от 200 болести и причинява около шест процента от смъртните случаи в световен мащаб.

предишна статияНа Светли петък се благославя св. Петър
следваща статияДиетолог предупреди за опасностите от преяждането с печени меса по празниците