Учени са използвали генно инженерство, за да вмъкнат ген на човешкия мозък в маймуна.

За първи път екип от китайски учени използва тази техника, за да направи маймунските мозъци да станат по-подобни на човешкия. В края на краищата маймуните, макаци-резус, станали по-умни и имащи превъзходни спомени в сравнение с тези свои събратя, които не са били подлагани на манипулацията.

Изследователите редактирали човешката версия на ген, известен като „MCPH1“ в макаците. Генът кара мозъка на маймуните да се развива като „повече човешки“.Маймуните, станали приемници на новите гени, показват по-добро време за реакция и подобрени краткосрочни спомени в сравнение с непроменените си връстници, съобщи в. „Чайна дейли“.

Екипът от учени успешно създал 11 трансгенетични маймуни, носещи човешки копия на MCPH1. От екипа твърдят, че моделът на трансгенетичната маймуна е практичен и до голяма степен може да имитира специфичния за човека статус.

Въпреки това, малко учени също изразиха загриженост по отношение на техниката, някои дори я наричат „безразсъдна“. Генетикът Джеймс Сикела каза пред MIT Technology Review: „Използването на трансгенетични маймуни за изследване на човешки гени, свързани с еволюцията на мозъка, е много рискован път. Това е класически проблем на погрешни аргументи и такъв, който можем да очакваме да се повтори, когато се провежда този вид изследвания“, съобщи „Бизнес рикордър“.

предишна статияДете от трима родители беше родено в Гърция
следваща статияЛевандовски и Коман си размениха удари на тренировка на „Байерн“