Начало Водещи Учени откриха коварен белтък, помагащ на развитието на рака

Учени откриха коварен белтък, помагащ на развитието на рака

1196
учени

Изследователи от Университета на Уискънсин в Медисън са открили белтък Munc13-4, който помага на раковите клетки за отделянето на екзосоми, които стимулират нарастването на злокачествените тумори. Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Cell Biology. То ще помогне да бъдат разработени нови методи за лечение на онкологичните заболявания и за предотвратяване на появата на метастази, съобщава краткото резюме за медиите в MedicalXpress.

Екзосомите са микроскопични мехурчета, изградени от липидна мембрана и съдържащите се в нея белтъчни молекули и РНК. Доказано е, че в екзосомите, отделяни от раковите клетки, има вещества, които стимулират нарастването на тумора. Например балончетата могат зда пренасят онкогени в съседните клетки, като засилват пролиферацията им, или белтъчини, (например MT1-MMP,), които правят тъканите, обкръжаващи тумора, уязвими за проникване в тях на злокачествени клетки.

Освен това в екзосомите може да се съдържат сигнални фактори, потискащи активирането на имунната система.

Учените изяснили, че калцият, който в излишък се намира в агресивните новообразувания, стимулира секрецията на екзосомите от клетките на агресивната форма на рака на гърдата. Това е обусловено от дейността на свързващия калция белтък, наречен Munc13-4. Той и другият белтък — Rab11 — участват във формирането на мултивезикуларни телца, които съдържат екзосоми. Потискането на активността на това съединение или замяната на кодиращия го ген с дефектно копие прави клетката неспособна да свързва калция. Това, както доказват изследователите, предотвратява секрезията на везикулите, допринасящи за образуването на метастази, в отговор на калция.

предишна статияАПИ: Очаква се интензивен трафик към морето и в посока Гърция
следваща статияАлжир спря интернет достъпа в цялата страна, за да не преписват на матурите