плъхове

Учени заявиха, че успешно са използвали стволови клетки от мишки за отглеждане на бъбреците в ембрионите на плъхове, използвайки техника, която един ден може да помогне да се развият човешки бъбреци за трансплантация.

Но изследователите предупредиха, че техният успех е само първа стъпка и че остават „сериозни технически бариери и сложни етични въпроси“, преди процесът да може да се използва за човешки органи.

Техниката преди това е била използвана за отглеждане на панкреаси, извлечени от мишки, при плъхове, но новото проучване е първото доказателство, че един ден може да осигури решение на масовия недостиг на донорни бъбреци за хора с бъбречно заболяване.

Изследването, публикувано в списание Nature Communications, започва с разработването на подходящ „домакин“, в който бъбреците могат да се отглеждат.

Изследователите събрали зародишни структури на плъхове, които са били генетично модифицирани, така че да не развиват самостоятелно бъбреците.

След това ембрионите се инжектират с плурипотентни стволови клетки от мишки и се имплантират в утроби на плъх,.

Плурипотентните стволови клетки са вид „майсторска“ клетка, която може да се развие във всяка от клетките и тъканите, които образуват тялото.

Учените установили, че стволовите клетки от мишки създават напълно функциониращи бъбреци в плъховете. Но същото не се получава, когато стволови клетки от плъхове се инжектират в модифицирани по подобен начин ембриони на мишки.

предишна статияВторият по богатство рапър живеел с амиши, доял крави и се возел на каруца
следваща статияТемпературите падат, слаби валежи от дъжд и сняг