змия

Нови открития на палеонтолози в Южна Америка сочат, че през първите 70 милиона години от развитието си змиите са имали задни крайници. За това разказва РИА „Новости“.

Змиите са един от най-интересните примери за адаптирането на тялото на гръбначните животни към специфичните условия на живот и хранене. Учените дълго време се опитват да възстановят веригата от еволюционни промени, превърнали гущерите в змии. Основните от тях са удължаване на тялото, загуба на крайници и появата на гъвкав череп. Първите две промени, очевидно, са свързани с приспособяването към живота в горещините, последната – със способността да поглъщат голяма храна.

Трудностите при изучаването на тази група гръбначни животни са свързани с факта, че вкаменелости на древни видове, преходни между гущерите и змиите, са изключително редки.

Учени от Аржентина, САЩ, Канада и Австралия съобщават за откриването на осем черепа и три фрагмента на скелет със задни крайници на змия Najash rionegrinа или т.н. наджаш. Вкаменелостите са открити в скалите на Канделарос в аржентинската провинция Рио Негро. Възрастта им е около 90 милиона години.

За подробен анализ на анатомията на черепите учените извършили стандартни изследвания с помощта на светлинна микроскопия, както и компютърна томография с висока резолюция.

„Змиите, както знаете, нямат крайници, но има и безноги гущери“, са думите на един от авторите на проучването Алесандро Палци, цитирани в съобщение за пресата на Университета Флиндърс. „Това, което наистина отличава змиите, е техният много подвижен череп, който им позволява да поглъщат големи жертви. Дълго време ни липсваше подробна информация за прехода от сравнително твърд череп на гущер към супергъвкав змийски череп. „

Изобилието от получения материал позволи на изследователите да построят триизмерен модел на черепа наджаш и да го изучат много подробно.

„Това е най-съхранения оцелял череп от всички древни змии. Той дава богата нова информация за това как се е развила главата на змията. Някои от ставите й са вече гъвкави, като на съвременните змии, а някои не. Средното й ухо е междинно между гущери и змии и развитите скули са по-приличащи на черепа на гущери, отколкото на змия“, казва Алесандро Палци.

Новите данни, получени по време на изследването, позволили на учените да построят еволюционно дърво на змиите, основавайки се на факта, че първите 70 милиона години от развитието им змиите имат малки, но перфектно оформени задни крака.

„Примера на наджаш показва, че змиите постепенно еволюират от гущери, както Дарвин прогнозира“, казва друг автор на проучването Майк Ли от Университета Флиндърс. „Но тези примитивни змии с малки крака не са били просто преходен етап. „Те са имали много успешен план на тялото в продължение на милиони години и той им е позволил да съществуват както в земна, така и във водна среда.“

предишна статияФренски зоопарк издирва червена панда-беглец
следваща статияНепостоянни валежи днес, хладно време