Начало България Учениците от бургаската трупа спечелиха първото място в Националния фестивал за училищен...

Учениците от бургаската трупа спечелиха първото място в Националния фестивал за училищен театър в Самоков, самоковци се класираха трети

34
Учениците от бургаската трупа спечелиха първото място в Националния фестивал за училищен театър в Самоков, самоковци се класираха трети

Учениците от Немска езикова гимназия „Гьоте“ от Бургас завоюваха първото място на Националния фестивал за училищен театър на немски език „Завесата се вдига за немски език“, който се състоя в Самоков. Бургаската трупа получи и „Награда на публиката“. Второто място отиде при трупата от 91-ва Немска езикова гимназия „Константин Гълъбов“ – София. Домакините от Самоков от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ се класираха на трето място с авторската си постановка „Тук ли си“. 

Участниците във фестивала получиха купи и грамоти. 

„За нас беше голяма чест да бъдем домакини и голяма задача, защото има много неща за организация“, каза пред журналисти преподавателят по немски език в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ Калина Митрева. Тя посочи, че са намерили голяма подкрепа от училищното ръководство за провеждането на фестивала.

По думите ѝ те са останали доволни от цялостното събитие и представянето на самоковската трупа. 

Директорът на училището Венета Симитчийска добави, че фестивалът е бил на изключително високо ниво. 

Както БТА писа, във фестивала се включиха трупи от градовете Самоков, София, Ловеч, Варна, Бургас, Габрово и Смолян. Той се проведе в рамките на два дни. 

Учениците представиха свои постановки на немски език. Те бяха оценявани от журито – Аксел Байер от Гьоте институт – България, Дебора Лавал и Розалин Шмийх от Немското посолство в София, Екатерина Алтънкова от Министерство на образованието на науката. Мотото на фестивала тази година е „Exposed: Какво знае интернет за мен?“.

Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Немско посолство – София, Гьоте институт – България и Централна служба за училищата в чужбина, а домакин на фестивала е Профилирана гимназия „Константин Фотинов“, която тази година чества 130 години от създаването си. 

предишна статияЕС разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на италианска и германска компания под "временно външно управление" на Газпром
следваща статияТаджикистан посъветва гражданите си временно да се въздържат от посещения в Русия