Начало Водещи Учените откриха причината за лакомията

Учените откриха причината за лакомията

1428
лакомията

Немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследванията са публикувани на портала EurekAlert и показват, че колкото по-вкусно ни е, толкова по-малко заситени се чувстваме.

Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите – безвкусна смес, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората група се ограничила до две чаши.

Според учените освобождаването на допамин (хормон, който предизвиква чувство на ситост) се появява два пъти – при дъвчене и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази – и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.

предишна статияНакъде ще поеме България в енергийната революция?
следваща статияЕвгений Кънев: Софиянци имат средноевропейски стандарт на живот (ВИДЕО)