храна

Късният прием на храна може да доведе до сърдечносъдови заболявания и диабет заради нарушаването на биоритмите на човек, смятат група учени от Американската кардиологична асоциация.

Изследователите са изучавали връзката между появата на болести като диабет, затлъстяване и хипертония и времето на прием на храна.

Експериментът, резултатите от който са публикувани в интернет портала LiveScience, се базира на резултатите от изследване на над 12,7 хил. латиноамериканци на възраст от 18 до 76 години.

Изследователите са установили, че лицата, които употребяват повече от една трета от консумираната дневно храна по-късно от 18 часа имат по-висока кръвна захар и инсулин в кръвта. Кръвното налягане при тях също е било по-високо в сравнение с тези, които се хранят предимно преди шест вечерта.

Любителите на късните похапвания са и с 19% по-склонни към развитие на диабет и с 23% по-вероятно да получат хипертония.

По-рано руски учени също съобщиха, че късната консумация на храна и особено преди лягане, може да причини изостряне на хронически заболявания, затлъстяване и даже провокира появата на различни тумори.

предишна статияМъж ловува птици в турски парк с пушка със заглушител
следваща статияГорски пожар остави Майли Сайръс без дома ѝ в Калифорния