Начало Новини Учение за реакция при земетресение на гръцкия остров Крит

Учение за реакция при земетресение на гръцкия остров Крит

64
"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"

Спешно съобщение с текст „Учение, учение, учение“ предупреди хората на остров Крит за симулация на земетресение с магнитуд 7,2 край град Ираклион, предаде Ройтерс.

Туристи се евакуираха бързо от хотела си, докато работници в жилетки оказваха първа помощ на ранена жена в палатка като част от учение вчера за реакция при земетресение, наречено „Минос“ на името на митичния критски цар от бронзовата епоха.

„Добре е (че има такова учение), защото след това знаем какво да правим при истински ситуации“, каза 36-годишната британска туристка Леа Пикълс, която беше отседнала в хотела в Ираклион.

Гърция често е разтърсвана от земетресения, тъй като е разположена върху множество разломи, отбелязва Ройтерс.

След като силно земетресение уби 143 души близо до Атина през 1999 г., трусовете в Гърция не са причинявали тежки жертви или щети, но през последните години средиземноморската страна се бори с други извънредни ситуации като горски пожари и наводнения.

Горски пожар на остров Родос миналото лято наложи евакуацията на около 19 000 туристи и местни жители. Това стана няколко седмици преди най-смъртоносният пожар в Европа в северната гръцка префектура Еврос да отнеме живота на най-малко 20 души и да унищожи район, по-голям от Ню Йорк.

Отделно от това във вторник горски пожар близо до град Ханя в Западен Крит принуди властите да евакуират част от военноморска база и съседни училища. Това стана часове преди истинско земетресение с магнитуд 3,8 да удари югозападното крайбрежие на острова.

Представител на пожарната каза по-късно, че пожарът е утихнал.

предишна статияКрасимир Манов за ДЕБАТИ: От 1 януари 2023 г. сме платили $250 млн. на „Боташ“, това са пет детски болници
следваща статияРусия бомбардира Русия