Начало Новини Урсула фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция...

Урсула фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция от страна на Китай

54
Урсула фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция от страна на Китай

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за  „честна конкуренция“ от страна на Китай, предаде Франс прес.

„Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена“, каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата й в Париж със Си и френския президент Еманюел Макрон.

„В момента Китай, с помощта на огромни субсидии, произвежда повече, отколкото продава, поради слабото вътрешно търсене. В резултат на това се стига до свръхпредлагане на субсидирани китайски продукти, като електромобилите и стоманата, което води до нелоялна търговия. Европа не може да приеме такива практики, които изкривяват пазара и които биха могли да доведат до деиндустриализация в Европа“, подчертава в изявлението си Фон дер Лайен.

В предишни разговори с китайския президент „ясно заявих, че настоящият дисбаланс в достъпа до пазара не е устойчив и трябва да бъде коригиран“, отбеляза тя.

Между Брюксел и Пекин има много търговски разногласия. Заплашен да се окаже притиснат между американската и китайската икономика, които получават огромна държавна подкрепа, Европейският съюз предприе в последните месеци множество разследвания, свързани с китайските държавни субсидии за няколко промишлени отрасъла, основно електромобилите, които според ЕС изкривяват конкуренцията.

Пекин смята тези мерки за „протекционистки“ и не ги одобрява.