плъхове

Парижаните ще избират кмет през 2020 г., но нашествието на плъхове във френската столица подрива репутацията на сегашния градоначалник.

Според последните допитвания до общественото мнение 58% от жителите на Париж са недоволни от администрацията на кмета Ан Идалго и само 29% биха гласували отново за нея, съобщи Би Би Си.

Съдейки по анкетите, парижани са най-недоволни поради големия брой плъхове в града.

На президента на Нигерия Мохамад Бухари му се наложи неотдавна няколко седмици да работи вкъщи, защото офисът му беше превзет от плъхове.

Чикаго, градът, който много американци обикновено свързват с постижения в музиката и спортни успехи, сега нерядко е наричан столицата на плъховете в Америка.

В Индонезия тези гризачи всяка година „смилат“ около 17% от реколтата от ориз.

Учени предупреждават, че растящата урбанизация и глобалното затопляне само увеличават популацията на гризачите по целия свят, както и на тези, чието „съжителство“ с хората не просто е неприятно, но и опасно.

Плъховете застрашават да прегризат не само кариерите на политици. Те разпространяват болести, изяждат продукти, предназначени за хората, а също така разрушават създадената от хората инфраструктура.

Изследователи от университета в Корнуел стигнаха до извода, че само в Съединените щати всяка година се харчат около 19 млрд. долара за ремонта на здания и комуникации, повредени от плъховете.

По оценките на ООН през 2050 г. около 70% от населението на Земята ще живее в градове (сега този дял е 55%). Колкото повече хора и домове има в градовете, толкова по-добре се чувстват плъховете: повече храна и места, където могат да си устроят „покрив над главата“.

От всички видове плъхове най-големи проблеми за хората идват от сивия плъх – Rattus norvegicus, един от най-разпространените на планетата ни гризачи.

Само плъха могат да дадат начало на потомство, което за една година може да достигне до 1250 наследници. Дори според множество експерти глобалното затопляне може да доведе до по-бързо размножаване на плъховете.

„Плъховете са сериозен противник и следва да разберем, че да се избавим от тях е невъзможно. Изтребването на плъховете не дава резултати, тъй като тяхната популация се възстановява прекалено бързо благодарение на оцелелите екземпляри“, каза Стив Белмейн, професор по екология в Университета Гринуич в Лондон.

В подкрепа на тази теза е фактът, че женският плъх може да започне да ражда, когато е едва на пет или шест седмици.

Според учените досегашните разнопосочни методи за борба с нашествието на гризачите не дават резултати поради простата причина, че хората знаят твърде малко за плъховете. А в крайна сметка оръжието за унищожаването на нашествениците не е някъде другаде, а в ръцете на градските власти.

„Ако те се справят с такива въпроси като утилизирането на боклука и лошо работещата канализация, резултатите веднага ще се забележат“, казва Стив Белмейн.

Според Майкъл Парсън от университета във Фордъм, Ню Йорк, при недостига на храна плъховете ще започнат да се нападат един друг.

предишна статияСЗО: До антибиотици да се прибягва само в краен случай
следваща статияНиски температури, облачност и превалявания