Начало Водещи Управляващите обсъждат ротацията на лидерска среща в НС

Управляващите обсъждат ротацията на лидерска среща в НС

74
Народно събрание
Снимка: БТА

Лидерите на политическите партньори в управляващото мнозинство се срещат в първия ден от новата сесия на парламента. Главните теми на разговорите са ротацията на премиерите и назначенията в регулаторите. Също така, днес е последният ден за подаване на кандидатури за двете свободни места от парламентарната квота в Конституционния съд, съобщава БНР.

Сбирката на водачите на партиите от управляващото мнозинство е предвидена преди началото на пленарното заседание, което обозначава началото на новия политически сезон след коледната почивка на депутатите.

Все още не е ясно кои министри ще бъдат сменени и кой ще бъде вицепремиер.

От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заявиха, че Николай Денков и Мария Габриел ще бъдат първите избрани след извършен анализ, след което имената им ще бъдат представени на политическите партии.

Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, заяви, че никой министър няма да бъде поставян от тях като условие за бъдещето на кабинета.

Премиерът в момента Николай Денков поясни, че няма да правят компромиси по състава на Министерския съвет поради ДПС и ротацията. Той добави, че ако ГЕРБ са съгласни, може да има двама вицепремиери – самият Денков и Асен Василев.

Мария Габриел обяви, че очаква да се спази споразумението между партиите, които подкрепят кабинета.

И Денков, и Габриел са категорични, че всякакви промени в състава на Министерския съвет ще бъдат направени след дискусия между тях двамата. Също така не е ясно кой ще бъде председател на Народното събрание след ротацията.

Името на Никола Минчев и на Атанас Атанасов се споменава за ръководител на парламента.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияОткрива се новата сесия на парламента
следваща статияБорис Бонев: Моята цел е ГЕРБ да не бъдат част от управлението на София