Начало Новини Управляващата коалиция в Полша иска управителят на централната банка да бъде съден...

Управляващата коалиция в Полша иска управителят на централната банка да бъде съден за накърняване на националните интереси

59
Управляващата коалиция в Полша иска управителят на централната банка да бъде съден за накърняване на националните интереси

Депутатите от управляващата в Полша проевропейска коалиция на премиера Доналд Туск днес задействаха рядко срещана процедура, за да изправят управителя на полската централна банка пред специализиран съд по обвинения в дейност срещу финансовите интереси на държавата, предаде Асошиейтед прес.

Опоненти на този ход допускат, че управляващата коалиция е решена да отиде твърде далеч в стремежа си да поправи извършеното от предишното дясно правителство на Полша, което беше антидемократично според ширещото се обществено мнение, отбелязва АП, като допълва, че Туск и съмишлениците му настояват да бъде потърсена съдебна отговорност.

Предвожданата от настоящия министър-председател коалиция, която дойде на власт през декември миналата година, задейства процедурата в парламента, с която да бъде изправен пред Държавния съд управителят на централната банка на страната (Народната банка на Полша) Адам Глапински. Държавният съд е специализиран трибунал, предназначен да води дела срещу хора, заемащи най-висши държавни постове.

Процедурата, която по принцип е дълга, може да доведе до отстраняването на Глапински от поста и забраната да заема всякакви държавни длъжности.

Един от авторите на внесеното в парламента предложение – Томаш Трела, нарече Глапински „най-слабият управител на Народната банка на Полша от 1989 година насам“. През споменатата година Полша се раздели с комунизма и пое по пътя на демокрацията. Депутатът от коалицията „Нова левица“ Трела обвинява Глапински, че е превърнал националната банка в политически и кампаниен инструмент на предишното правителство на партията „Право и справедливост“ (ПиС).

Членът на Управителния съвет на банката Павел Шаламаха нарече иска „опит да се наруши независимостта на централната банка“ и обяви, че това ще доведе до „разрушаване на основите на полската държава и на националната икономика“. АП припомня, че Глапински е бил назначен за управител на полската централна банка през 2016 г. от ПиС, която управлява тогава, и в момента кара втория си мандат. 

Обвиненията срещу него включват незаконно запълване на бюджетния дефицит чрез покупка на държавни ценни книжа, преднамерено отслабване на националната валута преди избори, действия в интерес на ПиС и одобрение на прекомерни лични премии.

Депутатът от крайнодясната Конфедерация „Свобода и независимост“, която не е част от управляващата коалиция, Пшемислав Виплер заяви, че той няма да подкрепи изправянето на Глапински пред Държавния съд, защото „много от управителите на централната банка са правили грешки, някои от които подлежащи на съдебна отговорност“.

„Ние сме критични към него, и то до такава степен, че да го изправим пред Държавния съд, така ли?“, попита риторично Виплер.

Процедурата, задействана от 191 депутати от управляващата коалиция, изисква сформирането на разследваща парламентарна комисия, която да проучи обвиненията. Ако те са основателни, депутатите трябва да гласуват дали срещу Глапински да бъде заведено дело в Държавния съд.

Според наблюдатели тази процедура може да отнеме до една година. АП отбелязва, че досега Държавният съд е гледал четири дела от създаването си преди повече от век – през 1921 г. Двама от подсъдимите са получили доживотна забрана за участие в политическия живот на Полша.

предишна статия"Ислямска държава – Хорасан" е най-голямата ислямистка заплаха за сигурността на Германия, заяви вътрешната министърка
следваща статияКНА: Кипърският зам.-министър по европейските въпроси обсъди с унгарския си колега подготовката за поемане на европредседателството през 2026 г.