Начало Култура Университетът „Харвард“ подменя подвързия от човешка кожа на книга от 19 век

Университетът „Харвард“ подменя подвързия от човешка кожа на книга от 19 век

49
Университетът „Харвард“ подменя подвързия от човешка кожа на книга от 19 век
Снимка: Harvard University

Харвардският университет ще замени подвързия на книга, направена от човешка кожа. Книгата е от 19 век и се съхранява в библиотеката на университета.

Причините за замяната на подвързията са изцяло етични и бяха обявени от университета.

Книгата, именувана Destinées de l’Ame („Съдби на душата“), е част от колекцията на университетската библиотека Houghton от 1930-те години, но стана известна през 2014 г., когато тестове потвърдиха, че е обвързана в човешка кожа, съобщава The Guardian.

В заявлението си университетът съобщи, че след „внимателно проучване, ангажимент със заинтересованите страни и обсъждане“ ще премахне контроверсиалната подвързия и ще се консултира с органите за „уважително разпореждане с тези човешки останки“.

Книгата е авторство на Арсен Усайе, френски романист от средата на 1880-те години, който разглежда идеята за душата и живота след смъртта.

Първият собственик на книгата е френският лекар Лудовик Булан, който е подвързал тома с човешка кожа.

От Харвард се смята, че Булан е използвал кожата на пациентка, починала в болницата, където той е работил, без съгласието на нейните роднини.

Историята около книгата беше движеща сила за университета да вземе решението след години научни изследвания.

„Това беше изключителен случай за нас и успяхме да придобием достатъчно информация преди да вземем решението си,“ коментира Том Хайри, архивист в библиотеката.

Въпреки че странното подвързване на книгата беше потвърдено още през 2014 г., университетът не го взе сериозно и го описа като „добра новина за любителите на антроподермичната библиопегия, както и за библиоманите и канибалите“.

Антроподермичната библиопегия е практика от 19-ти век за подвързване на книги в човешка кожа, която има корени до 1500-те години.

Сега Харвард изразява съжаление за „хумористичния тон“, с който бяха коментирани първоначално разкритията.

Още новини от деня – четете тук