Начало Свят Украйна свали 10 руски дрона и удари завод в Калужка област

Украйна свали 10 руски дрона и удари завод в Калужка област

39
Дронове над Одеса, Украйна
Снимка: Сайт на Одеския градски съвет/БТА

Украинската противовъздушна отбрана успя да спре всички десет дрона, изстреляни от Русия през изминалата нощ, според съобщение на военновъздушните сили на Киев, цитирано от Ройтерс.

Според публикация в „Телеграм“ профила на ВВС, Москва е изстреляла две управляеми зенитни ракети, при което все още не е ясно какво им се е случило.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, сподели, че след полунощната руска атака е възникнал пожар в три жилищни сгради. Той посочи, че целта на нападението били както инфраструктурата, така и жилищните райони.

Трима души, включително едно 11-годишно дете, били в шок и се получават медицинска помощ, според Синегубов.

Информацията за събитията не може да бъде потвърдена от независим източник. Москва заяви, че не цели мирното население при своите удари върху украинската военна, енергийна и транспортна инфраструктура, която тя счита за законна.

Също така, украинско действие с дрон тази нощ причини малък пожар в завод в руската област Калужка. Информацията беше споделена от губернатора на областта Владислав Шапша в канала му в приложението „Телеграм“.

„Пожарът вече е потушен“, каза Шапша. „Според първоначалните данни няма пострадали“, добави той. Все още не е ясно дали заводът е пострадал.

От началото на годината Украйна извършва нападения срещу действащи нефтопреработвателни заводи в различни области на Русия, като е причинила щети на 15% от капацитета на руските нефтени рафинерии. Това става ясно от статистика на НАТО към началото на април, цитирана от Ройтерс.

Вчерашният удар от украински дрон върху рафинерия за преработка на нефт в руската република Башкортостан е пример за тези действия след прелет на рекордните 1500 километра, отбелязва Ройтерс.

Още новини от деня – четете тук