Начало Свят Украйна иска оборудването на АЕЦ „Белене“ за 600 млн. долара

Украйна иска оборудването на АЕЦ „Белене“ за 600 млн. долара

64
АЕЦ Белене
АЕЦ „Белене“

Украйна планира да сключи договор с България през юни за покупка на нови ядрени реактори с цел компенсиране на загубата от Запорожската централа, която беше превзета от Русия. Това беше заявено от ръководителя на украинската държавна компания за ядрена енергия „Енергоатом“ Петро Котин пред „Ройтерс“.

Според него, новите реактори ще бъдат инсталирани в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с руско оборудване, което Украйна се надява да закупи от България.

Запорожската централа, която е най-голямата в Европа, е в момента извън функция поради руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожската централа са спрени в момента.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават и Котин очаква да има резултати от договора с България за закупуване на оборудване през юни“, каза той.

Той посочи, че строителните организации и Хмелницката централа са насрочили да бъдат готови за инсталация до юни, започвайки с първия от двата реактора.

Срокът за пусковите операции на новия реактор е 2 до 3 години след успешната доставка и пускане в експлоатация на турбината за блока.

„Енергоатом“ в момента води преговори с „General Electric“ и планира да построи още два реактора въз основа на американския реактор AP-1000 в Хмелницки.

София е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара, но разглежда възможността за увеличаване на цената с цел получаване на по-добри условия, които могат да бъдат предложени единствено от Русия. Котин обаче посочи, че фокусът все още е върху цената от 600 млн. долара.

„Енергоатом“ планира да започне да излива бетон за двата нови блока в Хмелницки в началото на април.

Още международни новини – четете тук

предишна статияГермания разрешава зареждането на автомобили с чист биодизел
следваща статияЧехия постигна победа срещу Норвегия в контрола