Начало Свят Украинската УНИАН: Има заподозрени за кървавата баня в Москва. Двама са арестувани

Украинската УНИАН: Има заподозрени за кървавата баня в Москва. Двама са арестувани

59
След стрелбата в залата е избухнал пожар
След стрелбата в залата е избухнал пожар

Двама заподозрени за терористичната атака в Москва са задържани в района на град Брянск, според украинската агенция УНИАН.

Според информацията, кола със съмнителни личности е била спряна в околността на село Тьопли, близо до границата на Беларус и Украйна. Във возилото са били шестима души, от които четирима успяват да избягат, съобщава каналът Baza Telegram. Задържаните са граждани на Таджикистан и се проверява дали са причастни към терористичната атака. Четиримата заподозрени са идентифицирани като: Шохинджонн Сафолзода на 21 г., Рустам Назаров на 29 г., Ривожидин Исмонов на 51 г. и Махмадрасул Насридинов на 37 години.

Текущият статус на заподозрените все още не е ясен.

Броят на жертвите от терористичния атентат в Москва се увеличава и надхвърля 60 души, сред които има деца. Руското министерство на извънредните ситуации публикува списъци с 99 пострадали, които са били прехвърлени в 12 болници. Преди това министърът на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи за 115 пострадали хора, приети в медицински заведения. Красногорск в Красногорск край Москва остава затворена, според TASS кореспондент.

Групировката на „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Красногорск. Според канал в приложението Телеграм, бойци на ИД „атакуваха голям събитие в околностите на Москва“, и се върнаха безопасно след това.

САЩ разполагат с информация, която потвърждава участието на „Ислямска държава“ в атаката. Това заяви американски представител за Reuters, като уведоми, че Вашингтон предупредил руските органи за възможната заплаха.

Информацията от различни източници показва, че нападателите са били между трима и петима, облечени в тактически униформи и въоръжени с автоматично оръжие. Нападението започва със стрелба към охраната на залата в Крансогорск, последвана от стрелба към зрителите, присъствали на концерта на групата „Пикник“.

Каналите Baza и Mash в Телеграм публикуваха видеоклипове, на които се виждат най-малко двама въоръжени мъже, които влизат в залата. Други сцени показват трупове и хора, бягащи към изхода.

Според руски журналист от агенция RIA Novosti, нападателите са проникнали първо в партера на концертната зала и след това са стартирали огън и хвърлили запалителна бомба или граната, която е предизвикала пожара, разпространил се бързо в цялата сграда. „Хората в залата легнаха на пода, за да се предпазят от стрелбата за 15-20 минути, след което започнаха да бягат. Много успяха да излязат от залата“, разказва журналистът на RIA Novosti.

Спасителите успяват да евакуират около сто души през подземните зони на сградата. Сред тях са били членове на руската рок група „Пикник“ и на симфоничния оркестър на Ленинградската област, който трябваше да участва в концерта.

След евакуацията е стартирана операция за спасяване на хора, заседнали на покрива на сградата.

Пожарникарите действат за оказване на гасене на пожара, обхванал площ от 13 000 квадратни метра. Хеликоптери са използвани за излитане над сградата и изливане на 160 тона вода.

Руските силите за сигурност са в стадии на търсене на нападателите. Специалните части обикалят подземния паркинг, първият етаж и част от втория етаж, но изненадващо трябва да напуснат по-скоро поради дима.

Водещите фигури на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, Министърът на Вътрешните работи, Председателят на Следствения комитет и Директорът на Росгвардия са информирали президента на Русия, Владимир Путин, за напредъка на разследването на терористичния акт.

Путин изрази пожелание за бързо възстановяване на всички пострадали и благодари на медиците.

Информация от посолството на Република България в Москва няма данни за загинали или пострадали български граждани. Според Министерството на външните работи.

Преди това на 3 март руските органи съобщиха, че са унищожили шестима предполагаеми бойци на „Ислямска държава“ в операция в Ингушетия, Кавказ.

Русия е била цел на множество атаки в миналото, извършени от ислямистки групи, както и на инциденти на стрелби, също и от хора с психически проблеми, без политически мотиви.

Още международни новини – четете тук

предишна статияПет от най-добрите книги за Викторианската епоха
следваща статияИзпълняващият длъжността председател на Българския институт по метрология Паун Илчев за БТА: Намаляват нарушенията в търговските обекти при работа с фискални устройства