Харви Уейнстейн

Развенчаният филмов продуцент Харви Уейнстейн и членовете на неговия бивш студиен съвет постигнаха предварителна сделка с жени, които го обвиняват в сексуални нарушения, съобщават американските медии.

Адвокатите заявиха, че споразумението за разрешаване на граждански дела и за обезщетение за предполагаемите жертви е на стойност около 44 млн. долара.

Уейнстейн отрича извършен от него сексуално тормоз или злоупотреба по отношение на над 75 жени.

Той ще бъде съден в Ню Йорк през юни по обвинения, предявени от две жени, включително изнасилване.

Адам Харис, адвокат на Уейнстейн, каза пред съдия, че „икономическо споразумение по принцип“ е постигнато. Той добави: „Аз лично съм много оптимистичен.“

Екипът на продуцента по-късно каза на „Уол Стрийт джърнъл“, че финансовият размер на споразумението ще бъде приблизително 44 млн. долара.

67-годишният Уенстейн е един от най-известните холивудски продуценти и е работил по редица наградени филми. Като цяло филмите, по които е работил, са генерирали над 81 Оскара от 1999 г. насам и основава компанията Miramax през 70-те години, която първоначално се фокусира върху арт-хаус филми.

През 2005 г. той се разделя от Miramax и основава Weinstein Co, заедно с брат си Боб.

През 2017 г. Quartz съобщава, че Уейнстен е станал толкова силен в Холивуд, че му е било благодарено толкова пъти, колкото на Бог в речите при получаване на Оскар-и.

През октомври 2017 г. „Ню Йорк Таймс“ публикува материал, описващ десетилетия обвинения в сексуален тормоз срещу Харви Уейнстейн.

Актрисит Роуз Макгауън и Ашли Джъд бяха сред първите жени, за които стана известно.

Обвиненията включват принуждаване на жените да го масажират и да го гледат гол. Твърди се също, че е обещал да помогне на някои жени да развиват кариерата си в замяна на сексуални услуги.

В извинение филмовият продуцент признава, че е „причинил много болка“, но отрече твърденията, че е тормозил жени над три десетилетия.

Протестът срещу Уейнстейн беше воден от движението #MeToo. Стотици жени обвиняват високопоставени мъже в бизнеса, правителството и забавленията за сексуално насилие и тормоз.

Докато обвиненията се натрупваха, неговата компания Weinstein Co го уволни и подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

На 3 юни Уейнстейн ще бъде съден в Ню Йорк по пет обвинения за сексуално насилие над две жени. Ако бъде признат за виновен, той може да прекара остатъка от живота си в затвора.

предишна статияДнес облаците може да донесат градушки
следваща статияТурската полиция конфискува книга на 1400 години