Начало Водещи Удар за Нетаняху: Върховният съд отмени закон, върху който се гради спорната...

Удар за Нетаняху: Върховният съд отмени закон, върху който се гради спорната съдебна реформа

79
Израел
Снимка: БТА

Според „Гардиън“, израелският Върховен съд отмени закон, който е основата на спорната съдебна реформа, предложена от премиера Бенямин Нетаняху.

Поне 8 от 15 съдии гласуваха с отмяна на акта, който щеше да ограничи техните правомощия, като ги лишаваше от правото да отменят решения на правителството, с които не са съгласни.

Решението е удар по Нетаняху и може да доведе до политическа криза в пълно разразяване на конфликта в Газа.

Протестите срещу предложените промени задълбочиха дълбоките религиозни, етнически и класови противоречия в Израел.

Президентът на САЩ, Джо Байдън, също сподели критика към идеята за реформа, като постави под въпрос идеята за разследване на нападението на „Хамас“.

Вътрешнополитическите последици от решението на Върховния съд могат да бъдат значителни и да засегнат и министър-председателя, коментират анализатори.

2023 – годината, в която мирът „обърна гръб“ на Близкия изток

Самият Нетаняху може да се опита да внесе нов закон или да предложи формулировки, които да бъдат по-нюансирани на досегашните предложения за реформата.

Източници също коментират възможни военновременни сценарии и действия от страна на ЦАХАЛ, включително обявяване на комисия за анкетиране на провала на разузнаването.

Междувременно, разследването на действията около нападението на „Хамас“ продължава и се очаква да бъде разгледано след приключване на боевете в Газа.

Надяваме се, че с подобна стратегия ще се намали броят на цивилните жертви и ще се намали интензитета на конфликта, заявят източници.

За последните новини, продължавайте да ни изпращате писма.

предишна статияМасирана ракетна атака над Киев тази сутрин
следваща статияПразничната реч на президента: какво всъщност ни каза Радев