Начало Водещи Уволненият областен управител на София: Демонтирането на МОЧА беше правилно и законно

Уволненият областен управител на София: Демонтирането на МОЧА беше правилно и законно

34
Вяра Тодева Кадър: Би Ти Ви
Вяра Тодева
Кадър: Би Ти Ви

Нашата задача е да убедим хората, че силата е в тях и е важно да гласуват и да изберат в каква България искат да живеят. Ще бъда в листите за народни представители от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ на предстоящите избори. Това заяви пред Би Ти Ви бившият областен управител на София Вяра Тодева.

По повод освобождаването ѝ тя коментира: „Всяко ново правителство си назначава областните управители, това бе рутинна смяна.”

За демонтажа на Паметника на съветската армия, известен като МОЧА, Тодева подчерта: „Спазихме буквата на закона. Изпълнявахме решението на ОбС. Паметникът е доказано опасен и трябва да бъде реставриран, не само преместен. Няма причина паметник на чужда армия да бъде в центъра на столицата ни. Това беше правилното решение.”

„Преди 10 ноември държавната и общинската собственост не са били разделени, а след демокрацията бе предвидено държавните и общинските имоти да бъдат разделени. Това все още не се е случило, а е трябвало да бъде факт през 1996 г. Държавата все още не знае кои са всичките ѝ имоти. Има реална опасност държавата и общините да изгубят голяма част от имотите си. Последно опитахме да спасим 22 дка в „Слатина” край летището. Оказва се, че там има царски указ, но едно лице си е заградило имота”, предупреди тя.

„Още през март месец, когато се водеха разговорите, ясно заявихме, че ако няма точно разписани реформи и дати за тях, няма как това правителство да продължи. За мен напълно логично бе случилото се. Ние предварително спазихме уговорката си акад. Николай Денков да подаде своята оставка, но след като не бе постигнато споразумение, логично бе това управление да не продължи”, коментира тя неуспешната ротация в управлението.