Начало България Уволненият областен управител на София: Демонтирането на МОЧА беше правилно и законно

Уволненият областен управител на София: Демонтирането на МОЧА беше правилно и законно

29
Вяра Тодева Кадър: Би Ти Ви
Вяра Тодева
Кадър: Би Ти Ви

Това, което ни вдъхновява, е да убедим хората в силата, която имат, и насърчим гласуването за постигане на по-добра България. Аз ще се кандидатирам за народен представител от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ на предстоящите избори, сподели бившият областен управител на София Вяра Тодева пред Би Ти Ви.

Касаещо освобождаването й, тя поясни: „Обичайната рутина при новото правителство е да има смяна в областните управители.“

Относно демонтажа на паметника на съветската армия, известен като МОЧА, Тодева наблегна: „Забелязахме изискванията на закона. Изпълнение на общински решения. Паметникът е доказано опасен и изисква реставрация, а не само преместване. Не се налага паметник на чуждестранна армия да бъде в центъра на столицата ни. Така беше правилно.“

„Преди 10 ноември държавните и общинските имоти не бяха разделени, но след демокрацията се предвиждаше извършването на това. Все още това не се е случило, макар да е било планирано през 1996 г. Държавата все още няма яснота по отношение на своите имоти. Постои реална опасност държавата и общините да загубят значителна част от имотите си. Последно се опитахме да запазим 22 дка в „Слатина” близо до летището. Оказа се, че там има царско указание, но един човек си е присвоил имота“, предупреди тя.

„Вече през март заявихме ясно, че ако няма подробно представени реформи и срокове за тях, няма начин това правителство да продължи. За мен станалото бе напълно логично. Ние предварително се съгласихме с акад. Николай Денков да поднесе оставка, но поради липса на споразумение, беше разумен изводът, че това управление не трябва да продължи“, коментира тя неуспешната ротация в управлението.