Начало Водещи Турция е вторият най-голям износител на сериали в света

Турция е вторият най-голям износител на сериали в света

1187

В 100 държави по света гледат турски сериали. Това нарежда страната на второ място по износ на такава продукция. Преди Турция е само САЩ.

Популярността на телевизионните предавания носи на Анкара носи годишни приходи от 350 млн. долара, показва проучване на мониторинговата компания Interpress Media Services, цитирано от в. „Хюриет дейли нюз“.

Данните показват, че през последните години турските сериали са станали особено популярни в страните от Латинска Америка, където този вид програми са сред 15-те най-гледани.

Въпреки някогашната популярност на сапунени опери от Бразилия и Мексико, сега тези държави изкупуват продукции от Турция.

Проучването показва също, че близкоизточните държави купуват най-вече турски сериали, които показват съвременен, богат начин на живот, докато зрителите от Латинска Америка предпочитат исторически продукции.

Европейските зрители пък се насочват основно към тематични сериали.

Сред пазарите, на които искат да се наложат турските продукции, са Китай, Япония, Индия.

От Interpress Media Services посочват, че най-гледаният турски сериал в света е „Великолепният век“, излъчван и в България, който разказва за живота на император Сюлейман Велики, живял през 16 в.

предишна статияПатрис Евра: България се справя добре в световните квалификации
следваща статияПо-добре късно, отколкото никога