газ

Държавата е напълно готова за проекта с отклонението на газопровода „Турски поток“през България, заяви тези дни енергийната министърка Теменужка Петкова. Това, по думите й,  било част от темите на разговорите лично на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин в края на май.

В пари инвестицията  за нашата част от проекта щяла да бъде „само 2,8 млрд.лева, като при това тези милиарди щели да се чакат изцяло от „Булгартрансгаз” и при никакво положение „нямало да са за сметка на държавния бюджет“, стана ясно още.

В един глас с Теменужка Петкова, в подкрепа на ръкава на „Турски поток“ през България, тези дни разгорещено говорят и повечето депутати (газови експерти и неексперти) от всички парламентарни групи в сегашния парламент.

Българската страна засега не коментира трасето на турския ръкав за руски газ през нашата територия. И дума не се обелва за другите условия, при които въпросният газ би вървял. Частично разяснение, изключително само за трасето, даде преди дни руското издание „Комерсант“, което първо пусна твърдението, че от „Газпром“ окончателно са решили България, а не Гърция, да бъде избрана за продължаването на „Турски поток“, който вече излезе на турската суша от Черно море.

При положение, че никой не знае и не казва нищо конкретно и важно по този проект, няма място за каквато и да е българска еуфория, предупреждават не един и двама авторитетни външни за властта наши газови експерти.

Извинявайте, но, ако вземем да се хвърляме пак презглава и да даваме отново  милиарди за неясно какво, без да знаем кога може да се очаква възвръщаемост и каква ще е тя,  по-добре изобщо да не се захващаме“, предупреди директно енергийният специалист Васко Начев. Ако се окаже, че това нещо ще донесе само вреди, по-добре направо да не сме на газовата карта на Европа”, бе още по краен той.

Според Начев вредите са неминуеми, ако „се действа само на емоция и слагаме тигана, докато рибата е в морето ( защото засега по темата има само отделни руски публикации), и, ако не бъде преценено професионално и отговорно бъдещето“.

Конкретните въпроси, на които Васко Начев наястоява да има ясни и обосновани отговори, са :

Кога ще бъде възвърната инвестицията от споменаваните близо 3 млрд лв. и как точно ще бъдат спазени Третият енергиен пакет и европейските правила.

 По думите му, засега „Газпром” и Русия не са показали с нищо, че са готови да спазват тези правила, а и „няма как да се очаква точно от Москва и „Газпром“ да проявяват каквато и да било снизходителност, когато става дума за газ“.

Какво все пак кроят в „Газпром“?

Преди ден отговор за ориентир от Москва даде пак една силно проправителствена медия като „Комерсант“,  която продължи приповдигнатите московски тези. Руската информационна агенция РуАН изстреля материал със заглавие: “Как „Газпром“ успя да завърти „Турски поток“ обратно към България?“ и с  подзаглавие : „Този път „Газпром“ ще надхитри Европейската комисия с помощта точно на нейните правила“.

 „Газпром“ вече има ясно виждане за второто разклонение на „Турски поток“ на европейска територия. То на практика ще повтори пътя на прекратения преди четири години „Южен поток“, но този път шансовете делото да бъде доведено докрай са значително по-големи“, пише агенцията. И уточнява: „Решението бе взето след като миналата пролет България се събуди, обхваната вече от силно съжаление, че e бил спрян „Южен поток“ и същевременно с голямо  желание този път да не пропусне изгодите, които й поднася новият проект „Турски поток“.

„Разбира се, пряк газопровод през Черно море от Русия до България вече няма как да има, но тръбата от Турция може лесно да стигне до България и после да продължи към Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия, където е крайната приемно-предавателна точка за руския газ според всички подписани дългосрочни договори на „Газпром“ с европейските купувачи“, продължава материалът на РуАН .

Медията се позовава на информация от операторите на газопреносните системи на България, Сърбия, Унгария и Словакия от октомври 2018 г. и пише, че „въпросните оператори вече са направили аукциони за резервиране на капацитети (open season) от 1 януари 2020 г. за 20 години напред.

„Тези процедури се изискват по законодателството на Евросъюза при изграждането нови газопроводи. В тях сега участва „Газпром“, който е готов да запълни/ангажира всички предложени мощности. С други думи, именно руската компания е готова да доставя газа за тези страни“, прави извод агенцията и по-нататък конкретизира:

Като се имат предвид резервираните количества, на входа от Турция за посочения период се предлага да се осигурят 15,8 млрд куб.м газ, което съвпада с мощността на втория ръкав на „Турски поток“. При това положение доставките в България и Сърбия по план могат да започнат през 2020 г., в Унгария – през 2021, а в Словакия  – през втората половина на 2022-а.

 „Определено, това е повод за гордост за „Газпром“ след неуспеха с „Южен поток“, но „Газпром“ все още не обявява официално  избора на този конкретен маршрут през България и за това има сериозни причини. „Газпром“ има защо да се пази, защото щом бъде обявено накъде ще тръгне тръбата, веднага ще тръгнат критики, заплахи, натиск. Всичко това ние сме го преживявали със случая с България през 2014 г., когато тя бе подложена на директен натиск и от ЕК, и от САЩ. След като в България се извървяваха какви ли не европейски делегации, за финал там отиде и делегация от американски сенатори с участието на покойния Маккейн, с което българите бяха довършени“, цитира РуАН Игор Юшков от руския Фонд за национална енергийна безопасност (ФНЕБ).

Юшков продължава с уточнението, че : „Едното разклонение на „Турски поток“ ще се включи в газопреносната система на Турция, а второто ще завие надясно и ще поеме към България. Там, подчертава той, има неголяма свръзваща отсечка между Турция и България и на българите по същество няма да се наложи да строят нов газопровод на своя територия, тъй като ще се използва вече съществуващият газопровод, който сега помпа газ от Русия в Турция през Украйна, Румъния и България.

Т.е., според Юшков, „веднага щом заработи първият ръкав на „Турски поток“ , тази тръба ще се освободи. Турция ще получава газ изцяло чрез директните газопроводи по Черно море – по „Син поток“ и „Турски поток“.  По така освободената тръба руският газ ще поеме оттам през България в реверсен режим (в обратно направление). Ще трябва само да се построи тръба от България до Сърбия на границата със Сърбия, тя ще трябва да пресече нейната територия, за да стигне по-нататък  Унгария и отвъд Унгария“, описва конкретните планове на „Газпром“ експертът Юшков от ФНЕБ.

Най-важното в случая обаче е, „че за разлика от „Южен поток“, да се попречи на новия проект ще е твърди сложно. Защо ли? Защото тук вече ЕК няма да има юридическа възможност да се позове на неизпълнение на Третия енергиен пакет на ЕС. Нещо повече: България и другите страни,заедно с „Газпром“ вече дори ще могат да претендират ЕК да изпълнява собственото си енергийно законодателство“, съветва специалистът на Москва.

Атаката срещу „Южен поток“, продължава анализът на руската проправителствена агенция, бе организирана именно под претекст, че има нарушаване на Третия енергиен пакет. Според неговите правила, „Газпром“ не може едновременно и да е собственик на газопровод,  да помпа по него газ и да продава този газ на европейците. Това се оценява от ЕК като монополно положение. Макар че предишният проект „Южен поток“ и съответните междуправителствени споразумения бяха инициирани и подписани още преди влизането в сила на Третия енергиен пакет, „ Газпром“ бе обвинен от Брюксел,  че нарушава именно тях“, цитира медията отново вече използвания за позоваване авторитет Игор Юшков.

Сега „Газпром“ нямал никакво намерение да строи тръби върху европейска територия, се казва по-нататък в анализа на РуАН. „Сега вече самите европейски страни, които заявяват на аукционите мощности и искат да получават газ, ще си ги строят“, прави окончателен извод агенцията като подчертава специално:

След като има заявки и продавач, то в рамките на директивата на ЕК, свързана с антимонолната регулация, операторите на националната газопронесна мрежа трябва да построят инфраструктурата за своя сметка. След което вече въпросните инвестиции подлежат на връщане от парите за транзитиране. „Газпром“ резервира мощности, те обаче не преминават в негова собственост. По този начин ЕК, в рамките на собствените си правила, не може да е против новите тръби в Сърбия, Унгария и Словения и даже трябва да изисква от тях построяването на газовата инфраструктура.

„При новия проект („Турски поток) ЕК няма никакво юридически основания да забрани на тези страни да строят газопроводи, както направи предишния път“, уверява още РуАН.

„Смятам, че стратегията на Газпром трябва да e именно такава : да държи на това европейците да изпълняват собствените си закони“, допълва тезата експертът Игор Юшков, чиято заключителна преценка е, че „този път трудно ще има противодействие на тази голяма нова хитрост на „Газпром“ и на България, както и на останалите заинтересовани страни“. Край на цитата.

За финал на материала си, озаглавен „Как „Газпром“ успя да завърти „Турски поток“ обратно към България?“, руската проправителствена медия РуАН обяснява най-подробно и защо Москва все пак избира именно българския маршрут за новия ръкав на своя гигантски газов проект с Анкара.

Следват обясненията 1: 1.

„Струва си да се опише и по-подробно защо бе избран маршрут на газопровода именно през България, а не алтернативния – през Гърция към Италия, подчертава агенцията.

Първо – този маршрут е най-добре подготвен още от времето на „Южен поток“, има ги едва ли не точните трасета, обяснява материалът.

Второ – част от тръбата Турция-България вече е налице, такава не трябва да се строи, което ще спести и време, и средства.

Трето – що се отнася до строителството на инфраструктурата на европейска територия, там вече няма да има газпромовски пари.

Четвърто – да се тегли тръба към Гърция няма смисъл дори и другото решение да не съществуваше, тъй като този алтернативен маршрут Гърция-Италия е обективно по-лош заради далеч по-слабото търсене на руски газ във въпросната  посока.

Гърция потребява 3 млрд.куб.м газ, а в Южна Италия руският газ не е особено необходим. Там и в бъдеще не може да се очаква по-голямо търсене, тъй като цялата промишленост на страната е концентрирана в северната част на Италия. В същото време до южната част на Италия вървят цели два газопровода от Алжир“, извежда добре известните истини коментарът.

Финалното обяснение обаче е особено интересно. Съдържа много важно признание, което изглежда дори като неизтрито по погрешка от вариант на някаква чернова. То гласи :

„Свързано с по-нататъшните маршрути на „Турски поток“, най-големият въпрос в крайна сметка е: ако втората турска тръба тръгне към/през Гърция, как точно „Газпром“ ще захранва Балканите? Получава се така, че ще се наложи да бъде оставен транзитът през Украйна, за да бъдат осигурявани с газ същите тези България, Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия, а това е повече от 15 млрд. куб. м газ. Отвсякъде погледнато българският вариант е по-добрият“, цитира РуАН отново експерта на ФНЕБ Игор Юшков.

Не са необходими, излиза от признанието на самия руски специалст от ФНЕБ, кой знае колко повече доказателства за правотата на вече цитираното в началото на този анализ на „Дебати.бг“ предупреждение на независимия български енергиен експерт Васко Начев, че никак не са сигурни ползите ни от завоя на „Турски поток“ към България. Докато има защо да се мисли какви и колко могат да се окажат вредите.

Иначе казано: много добре и национално отговорно трябва да си опичаме акъла, когато вземаме своето решение за „Турски поток“, за да не се окажем не печеливши от него, а удавени, нищо че иде реч просто за поток. Без да можем да дочакаме и „радостта“ от другите фанфари и балони – тези за другия „силно патриотичен“, пак мегаломански и предателски спрямо интереса на масовия българин проект, известен  като АЕЦ „Белене“.

предишна статияВалери Тодоров: Конфликтът в Керч е търсен и от Русия, и от Украйна (ВИДЕО)
следваща статияЕлтън Джон отмени концерт във Флорида поради възпаление на ухото