газ

Както казва – Шекспир: „Много шум за нищо“- пише в профила си във Фейсбук енергийният експерт Васко Начев, а поводът е спряната под сурдинка държавна поръчка за строителството на българската отсечка от „Турски поток“.

В четвъртък, “Булгартрансгаз съобщи, че спира временно процедурата за разширяване на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, част от бъдещото разклонение газопровода на наша територия. Формалният повод е жалба от компанията „Атоменергоремонт“ АД, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Комисията за защита на конкуренцията( КЗК)  трябва да се произнесе дали жалбата е основателна. Предвид огромния бюджет на процедурата – 2.8 млрд. лева, в хода й неминуемо ще има още жалби, което пък прави почти невъзможен планът на държавата да въведе тръбопровода в експлоатация през 2020 г. „Атоменергоремонт“  не разполага с потенциала да реализира такъв обект“, каза пред БНР в петък (15 декември) Христо Казанджиев от Българския енергиен Форум. „За мен е изключително странно участието на компанията в този конкурс“, допълни той и изрази съмнение, че има „задкулисни мотиви“. Според Каканджиев – това е част от отработен сценарий за забавяне на проекта.  Според анализатори във Fitch Ratings, това може да забави изграждането на нови експортни връзки, като „Северен поток 2“ на „Газпром“ и европейската част на „Турски поток“. Друга причина за спирането на българската част на „Турски поток“, която между другото до сега не е обявявана официално от „Газпром“, са постигнатите договорености между Украйна и Русия за транзита на руски газ, пише още във Фейсбук Васко Начев. „Докато нашите хора се напъваха да осигуряват безпрепятствено реализацията на „Турски поток“ през България, договореностите между Русия и Украйна вървят в посока към новото споразумение от 2020“. Според експерта договорката предвижда сигурен годишен транзитен пренос а природен газ към Европа в размер на 60млрд.м3 и допълнителни количества от 30мрлд. м3, в зависимост от форсмажорни обстоятелства, като люта зима и други.  В тази връзка Начев задава логичният въпрос: „Все още ли, нашите фенове (разбирай управляващите) на „Турски поток“ смятат, че е жизненоважно той да се случи на наша територия и дали не трябва очакваните прогнозни печалби да бъдат коригирани?

Както вече сме писали, украинския държавен оператор „Нафтогаз” беше завел дело срещу „Газпром“ за компенсации в размер на 12 млрд. щатски долара. Причината – че след построяването на тръбпоровода, транзитът през територията на Украйна ще спре. Сега, очевидно „Нафтогаз” и „Газпром“ са уредили отношенията си. Припомняме, че със връзка със строителството на „Турски поток“, чието цел е също да заобиколи Украйна – нашите управляващи (леви и привидно десни) коригираха спешно енергийната стратегия на страната и изчислиха бюджета на проекта в размер на впечатляващите 2.8 млрд. лв.

Борисов прави инспеция на тръбите за Южен Поток през 2014

Преди „Турски поток“ друг руски проект за пренос на газ през наша територия отиде в историята – „Южен поток“. Причината тогава беше, че финансиращите банки се оттеглиха, тъй като газпроводът на отговаряше на изискванията на „Третия енергиен пакет“ на ЕС, гарантиращ енергийната независимост на страните членки.

 

Заб: заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияВелизар Шаламанов: Парите за отбрана се харчат неефиктивно
следваща статияОбразованието е в криза. От 1973 година насам…