Начало Водещи „Туитър”: Русия е плащала за реклами, насочени към американската публика

„Туитър”: Русия е плащала за реклами, насочени към американската публика

1039

Руската телевизия „Русия днес” (Russia Today) е публикувала, в социалните мрежи, реклами, ориентирани към американската аудитория. От „Туитър” са информирали американския Конгрес за тези съдържания.

Миналата година RT беше обвинена от Вашингтон, че се стреми да влияе върху президентските избори в САЩ.

Телевизията е направила 1 823 рекламни поста, насочени към американския пазар, става ясно от съобщението на „Туитър”.

От няколко месеца, към социалните мрежи има непрекъснати критики, че са съдействали за разпространение на руска пропаганда по време на избирателната кампания, довела до победата на Доналд Тръмп. Предположенията за руска намеса в изборите се разследват от Конгреса и от специален прокурор.

„Туитър” съобщи, че RT е похарчила миналата година малко над 274 000 долара за реклама в САЩ.

От социалната мрежа настояват, че по време президентските избори старателно са  премахвали постове, целящи намеса в изборния процес – например лъжливи съобщения, чиито автори предлагали на избирателите да гласуват чрез есемеси.

Главната редакторка на RT Маргарита Симонян заяви пред РИА Новости, че покупките на реклама в „Туитър” са стандартна търговска практика, лъжливо представяна като руска намеса в изборите.

„Туитър огласи в Конгреса чудовищна информация – харчили сме пари за свои рекламни кампании. Както правят всички нормални медийни организации по света. Сега сме принудени да стигнем още по-далеч и да направим чистосърдечно признание: освен това харчихме пари за реклама по летищата, такситата, на билбордове, в интернет, телевизията и радиото. Наши рекламни клипове се въртяха дори по Си Ен Ен. Някак си не ни хрумна, че в една развита демокрация обикновената медийна реклама може да се окаже подозрителна вредоносна дейност”, казва журналистката и попита колко харчат американските медии за реклама и с каква цел.

Кремъл няма никакво отношение към публикуването на политическа реклама в мрежата Фейсбук и не знае кой стои зад подобни поръчки, заяви преди седмица прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

предишна статияОт 3 октомври стартира лотарията за „зелена карта” за САЩ
следваща статияДобромир Банев: Без любов не се живее, от любов не се умира…