Начало Водещи Тръмп срещу света: три месеца ескалиращо напрежение в търговията

Тръмп срещу света: три месеца ескалиращо напрежение в търговията

1454
Доналд Тръмп
На снимката: Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли текста на консенсусното изявление на срещата на върха на Г7 тази седмица след три месеца на ескалация на търговското напрежение между Вашингтон и неговите партньори, коментира „Франс прес“.

Ето основните събития в тази ескалация на напрежението в отношенията.

Тръмп заплашва, ЕС отговаря

На 1 март 2018 г. Тръмп, който направи корекцията на търговския дефицит на своята страна приоритет, съобщи, че възнамерява да наложи тежки мита върху вноса на стомана и алуминий.

Европейският съюз реагира, като изготви списък с водещи американски продукти, които могат да бъдат облагани, включително мотоциклети „Харли Дейвидсън“, джинси, уиски бърбън и фъстъчено масло.

Тежки мита

На 8 март Тръмп обяви мита от 25% за стоманените продукти и 10% за алуминиевите от 23 март. Той пренебрегна предупрежденията на съюзниците за рисковете от търговска война с непредвидими последици.

Той основава хода си на рядко използвана процедура в американското търговско законодателство: член 232, който му позволява да ограничи вноса на определени продукти за защита на националната сигурност.

Освобождавания до 1 май

На 22 март, в навечерието на влизането в сила на митата, Тръмп съобщи, че те ще бъдат замразени до 1 май за Европейския съюз.

Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея също са освободени, докато Канада и Мексико са засегнати, тъй като те са част от търговския блок по споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA).

Китай попадна под ударите и обявява ответни мита за американските автомобили.

ЕС отива в СТО

На 16 април ЕС последва Китай с оплакване пред Световната търговска организация (СТО) относно митата.

Два дни по-късно комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом призовава блока да бъде „окончателно и безусловно изключен от тези мерки“. Тя казва, че ЕС няма да води преговори със САЩ по въпросите на търговията в противен случай.

На 29 април лидерите на трите най-големи икономики на ЕС – Великобритания, Франция и Германия – се споразумяха за необходимостта да бъдат „готови да реагират при необходимост с ефективност и скорост“ на новите мита.

Удължени изключения

На 1 май САЩ обявиха, че ще продължат за 30 дни замразяването на въвеждане на новите мита за метали за Канада, Мексико и ЕС.

ЕС изрази разочарование, заявявайки, че решението ще „удължи несигурността“ и призовава за трайно освобождаване.

Иран, автомобилния сектор

На 8 май Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Иран и заплашва със санкции срещу чуждестранни компании, които търгуват с Иран.

Десет дни по-късно ЕС съобщава на СТО, че е готов да разработи ответни мерки срещу американските мита върху стоманата и алуминия, които включват европейски мита за мотоциклетите и бърбъна.

На 23 май Белият дом обяви, че обмисля възможни мита за вноса на автомобили, предизвиквайки ужас в ЕС, особено сред германските производители на автомобили.

Край на изключенията

На 31 май САЩ заявиха, че ще наложат строги мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

На следващия ден ЕС и Канада подават жалби в СТО в отговор на американските мита, а Мексико на 4 юни заяви, че ще направи същото.

Фиаското на Г-7

На 9 юни срещата на върха на Г-7 приключва с фарс, след като Тръмп рязко отхвърли текста на съвместно комюнике, одобрено от останалите лидери, и горчиво обиди канадския домакин.

Съобщението в Туитър, направено от Тръмп от борда на Еър Форс 1, когато той напускаше срещата, включваше и повече или по-малко изрично подновяване на неговата заплаха за налагане на санкции върху вноса на автомобили.

предишна статияГеорги Ганев: Липсата на доверие в България е основната пречка за еврозоната и Шенген
следваща статияАмериканските християни вярват, че Бог изглежда като Илън Мъск