Начало Водещи Тръмп спечели с лекота изборите в Южна Каролина. Води вече в 5...

Тръмп спечели с лекота изборите в Южна Каролина. Води вече в 5 щата

74
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/Снимка: БТА

Спечелившата победа на Доналд Тръмп на първичните избори в Южна Каролина подчертава мощта на бившия президент в републиканската партия, посочва Франс прес.

Само за няколко момента лицето на Тръмп бе в центъра на вниманието по всички телевизионни екрани. Това е петата победа на Тръмп на първични избори – в Айова, Ню Хемпшър, Невада, Вирджинските острови и сега в Южна Каролина.

След преброяване на 94% от гласовете, Тръмп има 60,1% от подкрепата и 44 делегата, докато Ники Хейли получава 39,2% и 3 делегата, посочва Си Ен Ен.

Ники Хейли заяви, че няма да се оттегли от състезанието, тъй като това ще бъде твърде лесно решение за нея.

Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо, като на 5 март е Супервторникът, където гласуват петнадесетината щата, включително Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния.

В момента Хейли не е фаворит в никой от тези щати.

Според анализатори най-голямата й надежда е да задържи участието си достатъчно дълго, за да съдебните процеси да застрашат кандидатурата на Тръмп, казва политологът Джулиън Зелицър.

Недавните коментари на Тръмп, смятани за расистки, предизвикаха гнев. В петък пред група афроамериканци в Южна Каролина той заяви: „Много хора казват, че чернокожите ме харесват, защото са претърпели много страдания и дискриминация и ме възприемат като някой, който е изпитал дискриминация.“ Този коментар бе разбран като опит на Тръмп да намекне, че цветните хора също имат съдебни проблеми и го разбират, защото и той е изпитал съдебни трудности.

Още международни новини – четете тук

предишна статияОблачна, но топла неделя
следваща статияХампарцумян: Ако се заковат цените, ще има черна борса и липса на основни стоки