Начало Водещи Тръмп смени позицията си на 180 градуса

Тръмп смени позицията си на 180 градуса

4609
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/ Снимка: БТА

По време на предизборен митинг в събота, бившият американски президент Доналд Тръмп сподели, че е направил предупреждение на лидера на неуточнена държава от НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

Тази изява предизвика реакции както от европейски лидери и американски съюзници, така и във вътрешния политически кръг на Америка.

След ден Тръмп отхвърли критиките в социалните мрежи, което по същество изменя смисъла на предното му изявление и потвърждава американската подкрепа за НАТО.

„Направих НАТО силна и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това“, написа Тръмп „Когато казах на 20-те държави (от Алианса), които не плащат справедливия си дял (за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт), че трябва да платят или няма да имат американска защита, парите потекоха“, увери той.

Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори, на които ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън, призова НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската.

„Америка на първо място!“, предупреди той, като имаше предвид външнополитическата си доктрина по време на президентския си мандат (2017-2021 г.).

Така Тръмп разсея обвиненията, че ако спечели изборите няма да бъде надежден партньор на НАТО и съюзниците си. Остава да видим позициите на двамата кандидати по отношение на съюзите, в които американците имат ангажименти.

Още международни новини – четете тук

предишна статияВъпреки санкциите: Сглобява ли Русия ракети със западни части?
следваща статияПутин предложил спиране на огъня в Украйна, но и да запази завзетите територии