Начало Свят Тръмп отмени екостандартите на Обама

Тръмп отмени екостандартите на Обама

796

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени екологични стандарти за автомобили, които бяха въведени от неговия предшественик Барак Обама, пише Automedia. Според сегашната администрация, начело на която е републиканец, нормите, наложени от екипа на демократа Обама, са прекалено високи.

Отмяната на екостандартите беше обявена от ръководителя на федералната агенция по околната среда Скот Пруит. Той е на мнение, че стойностите, въведени от администрацията на Обама не са верни и решението за използването им е взето прибързано.

„От политически съобръжения предишната администрация е съкратила значително времето за разработка на екологичните стандарти, които регулират разхода на гориво и нивата на вредни емисии при автомобилите. Приетите стойности са въведени на базата на догадки, а не не задълбочени проучвания и са прекалено строги”, обясни Пруит.

Той обеща, че агенцията, която ръководи, ще създаде нов общонационален стандарт за парниковите газове. Той ще позволи на автомобилните производители да правят такива коли, които да бъдат достъпни за хората. Засега обаче не е ясно кога ще бъдат готови новите стандарти.

Пруит не пропусна да разкритикува властите в Калифорния, които допълнително въведоха още по-високи стойности за разхода на гориво и вредните емисии при автомобилите. На свой ред представители на щата обявиха, че са готови да се обърнат към съда, защото новото решение засяга не само замърсяването на въздуха, но и заплашва здравето на гражданите.

Решението на Тръп и администрацията му обаче беше защитено от алианса на автомобилните производители. Тази организация произвежда около 77% от автомобилите, предлагани на американския пазар. Именно от алианса на производителите призоваха Тръмп още при идването му на власт за намаляване на екологичните стандарти, въведени от Барак Обама.

предишна статияКаква трябва да е Лунната диета през април?
следваща статияПродължава хубавото време