Начало Свят Тръмп обеща да освободи от затвора участниците в размириците на Капитолия, ако...

Тръмп обеща да освободи от затвора участниците в размириците на Капитолия, ако бъде преизбран

34
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Доналд Тръмп обеща да помилва хората, които изтърпяват присъди в затвора за участието си в нападението през 2021 година на Капитолия във Вашингтон. Бившият президент обяви, че това ще бъде едно от първите му действия, ако бъде преизбран на поста държавен глава. Тръмп повтори обвиненията си срещу лишените от свобода за събитията на Капитолия, казвайки, че те са „заложници“, според информацията от Франс прес.

На 6 януари 2021 година привържениците на Тръмп, подбудени от неговите твърдения за изборни измами, атакуваха Капитолия, за да предотвратят прехвърлянето на властта на Джо Байдън.

През изминалите 38 месеца по най-нови данни на американското правосъдие, са повдигнати обвинения срещу поне 1358 души, като около 500 от тях са осъдени на различни присъди затвор.

Бившият президент сподели обещанието си чрез социалната мрежа „Трут Соушъл“. Той заяви, че ако бъде преизбран, едно от първите му действия ще бъде да затвори границата с Мексико.

„Първите ми действия като вашия нов президент ще бъдат затваряне на границата (…) и освобождаване на заложниците от 6 януари, които бяха неправомерно затворени!“, написа той вчера.

Тръмп вече е изразявал намеренията си какво ще направи на първия си ден на поста, ако бъде преизбран на предстоящите избори. През декември той обеща, че няма да управлява като диктатор, ако се завърне на власт, но посочи, че обещанието няма да важи за „първия ден“ от новия мандат.

Това не е първи път, в който Тръмп обръща „заложници“ привържениците си, които са осъдени на затвор за събитията от 6 януари, и призовава за тяхното освобождаване.

През януари на избирателно събитие в Айова, той се обърна към президента Байдън с думите:

„Джо, освободи заложниците от 6 януари!“

Против Тръмп има четири обвинения в престъпно поведение, от които две са свързани с неговите опити да промени резултатите от президентските избори през 2020 година.

С наскорошните победи на милиардера във вътрепартйните избори на републиканците, Тръмп фактически е сигурен кандидат за предстоящите президентски избори от страна на Републиканската партия, след като Ники Хейли, последният му конкурент, се оттегли от състезанието.

Тръмп твърди, че подкрепата му сред твърдите републиканци избиратели не е поделяна, а нараства поради многото съдебни дела, на които е изложен.

Още международни новини – четете тук

предишна статияВ България няма „безпрецедентен мигрантски поток", съобщиха от Министерския съвет
следваща статияГоривата в ЕС ще поскъпнат с 20 стотинки на литър от 2027 г. заради прилагане на европейското законодателство, каза евродепутатът Радан Кънев