Начало Свят Тръмп заяви, че заплахите му срещу НАТО са „начин за водене на...

Тръмп заяви, че заплахите му срещу НАТО са „начин за водене на преговори“

49
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/Снимка: БТА

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ, сподели във вчерашното излъчено предаване, че неговите заплахи към НАТО са били начин за започване на преговори с алианса, предадоха агенциите Франс прес и Ройтерс, съобщи БТА.

Милиардерът от републиканската партия предизвика тревога в Европа, когато във февруари заяви, че ако страните от НАТО не заплатят справедливия си дял, не им гарантира защита от Русия. Тези думи бяха силно критикувани от няколко европейски лидери и от неговия съперник, демократическия президент на САЩ Джо Байдън.

„Това са преговори“, отговори Тръмп по време на среща с Найджъл Фараж от британската крайна десница. „САЩ трябва да платят своя дял, а не всички останали“, заяви бившият бизнесмен по британския канал Джи Би нюз.

Тръмп също така похвали, че благодарение на тези коментари е увеличил парите в касата на НАТО.

„Те започнаха да плащат след тези думи, които бяха изразени преди две или три седмици“, заяви той, без да посочи конкретни примери.

Републиканецът, който ще се изправи срещу демократ Джо Байдън на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември, редовно критикува съюзниците си от НАТО за липсата на изпълнение на военните ангажименти.

„Не забравяйте, че това е по-важно за тях, отколкото за нас. Имаме океан, който ни отделя от някои от проблемите“, подчерта той. „Голям, красив океан.“

След коментарите на Тръмп през февруари, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че очаква 18 държави членки да постигнат целта за военните разходи през тази година, съобщи Ройтерс.

Освен това Тръмп отново потвърди намерението си за депортация на незаконните мигранти, пресекли границата между САЩ и Мексико.

„Могат да влязат в страната, но трябва да го направят по законен път. Тези хора са тук нелегално, особено престъпниците. Ще ги депортирам. Отстраняваме ги веднага“, обеща той.

Прочетете повече международни новини тук

предишна статияПаула Бадоса елиминира Симона Халеп в Маями
следваща статияВашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара