Начало България Трима души пили антифриз вместо ракия и още 1900 са минали...

Трима души пили антифриз вместо ракия и още 1900 са минали през „Пирогов“ по Коледа

1322
Пирогов

214 хил. пациенти са преминали през „Пирогов“ през 2017 г. досега, като това с 3 хил. повече от миналата година, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

За този период неосигурените лица, потърсили лекарска помощ, са 8900, което е повече в сравнение с 2016 г. Тъй като спешна помощ не може да бъде отказвана, разходите за лечението им остава като дълг на болницата.

Близо 2000 души пък са потърсили лекарска помощ около коледните празници. 90 от тях са преминали през отделението по травматология, 30 през хирургичното отделение, но както всяка година, най-много работа са имали медиците в токсикологията.

„Най-натоварени са били в токсикологията, където са приети 41 пациента. 15от тях са с тежки алергични реакции, свързани с храни и медикаменти, 8 – алкохолно повлияни, 4 пациента, едно семейство, с отравяне от въглероден окис в следствие на неправилно горене на въглища и трима души след употреба на антифриз – нещо, което отдавна не се беше случвало, но имаме и три такива случая – една групичка, която е употребила антифриз по невнимание може би”, каза проф. Балтов.

В навечерието на Нова година специалистите препоръчват да сме внимателни най-вече с пиротехническите изделия като пиратки и фойерверки, които могат да доведат до тежки травми.

„Тежки последствия – тъкани, увредени в областта на ръцете, на краката, на ходилата, на лицето също. Другото е алкохолът. Умерено и другото което е да не се пият такива неидентифицирани спиртни напитки, защото виждате – имаме трима човека, които вместо ракия са пили антифриз”, обясни още директорът на Пирогов.

Във връзка с предстоящото европредседателство и медиците в „Пирогов“ ще работят по различен график, а при нужда ще има възможност по всяко време да бъдат извикани допълнителни лекарски екипи, съобщи проф. Асен Балтов.

предишна статия2017-а – годината, в която рухна халифатът
следваща статияЦигарите с нови цени и с нов бандерол от догодина