суданец

Френската полиция е арестувала трима граждани на Судан заподозрени за терористична дейност.

Това се случва ден след като гражданин от судански произход нападна и уби двама души с нож. Инцидента в южна франция завърши фатално.

Атаката стана посред бял ден в събота в момент когато страната се намира в блокада, за да спре разпространението на смъртоносния коронавирус.

Предполагаемият нападател е идентифициран като Абдала Ахмед-Осман – судански бежанец на 30 години, който живее в града. Същият е арестуван от полицията.

Полицията арестува втори суданец на 28 години в дома на Ахмед-Осман, малко след нападението. Той се определя като познат на предполагаемия нападател.

По-късно в събота „млад суданец от същото домакинство“, където живее основния заподозрян, също беше арестуван, заяви прокуратура пред АФП.

Разследващите не са открили никаква връзка между вещите на Ахмед-Осман към Ислямска държава или други джихадистки групи, съобщиха за АФП два източника, близки до случая, но подчертаха, че разследването едва започва.

Ахмед-Осман беше намерен от полицията „на колене на тротоара, молейки се на арабски“ след нападението.

Според свидетели, цитирани от местната радиостанция France Bleu Drome Ardeche, той извикал „Аллах Акбар!“ (Бог е най-велик), докато нанасял удари с нож по жертвите си.

„Всеки, който имаше нещастието да се озове по пътя му, беше нападнат“

, заяви кметът на града Мари-Елен Торавал пред АФП.

Нападателят първо нахлул в магазин за тютюневи изделия, където нападнал собственика и съпругата му, каза Торавал.

Дейвид Оливие Реверди от съюза на Националния полицейски алианс заяви, че Ахмед-Осман е поискал от полицията да го убие, когато дошли да го арестуват. След това той отишъл в месарница, от където взел друг нож, преди да се насочи към центъра на града и да атакува хора пред пекарна.

Петима души са ранени от нападателя, двама остават в интензивно лечение в стабилно състояние.

Ахмед-Осман е получил статут на бежанец във Франция през юни 2017 г., според разследващи. Преди това той е бил неизвестен на полицията или разузнавателните служби.

Прокуратурата обясни, че по време на претърсване на дома на заподозрения са намерени „ръкописни документи с религиозна символика, в които авторът се оплаква по-специално, че живее в страна на неверниците“.

Президентът Еманюел Макрон осъди нападението в Twitter в събота като „отвратителен акт, който хвърля сянка върху страната ни, която вече беше силно засегната през последните седмици“.

Страната е обект на терор след вълна от смъртоносни джихадистки бомбардировки и престрелки в Париж през 2015 г. Общо 258 души са били убити във Франция оттогава досега в терористичните атаки.

предишна статияАмерика се готви за най-трудната за страната седмица
следваща статияХороскоп за 6-и април