Начало Водещи Традиционното мъжко хоро влезе във водите на река Тунджа в Калофер

Традиционното мъжко хоро влезе във водите на река Тунджа в Калофер

119
КАЛОФЕР-БОГОЯВЛЕНИЕ-МЪЖКО ХОРО

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. По традиция там ритуалът е придружен с мъжко хоро в студените води на реката.

Отец Димитрий от църквата „Св. Архангел Михаил“ отслужва Богоявленския водосвет.

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите. Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Тук „спасяване“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това беше 6-годишният Мартин. Миналогодишният носител на кръста Теодор бе на 2 г. и 6 месеца и също участваше днес в ритуала, заедно с още 4-5 деца. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в Мъжкото хоро в Калофер.

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа. Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. Тази традиция в Калофер е възстановена през 1990 г., но местните хора твърдят, че тя е вековна и има усилия да бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДнес е Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници
следваща статияБайдън отправи сериозна вербална атака срещу Доналд Тръмп