Начало Водещи Традиционен богоявленски водосвет на бойните знамена във всички гарнизони в страната

Традиционен богоявленски водосвет на бойните знамена във всички гарнизони в страната

94
водосвет, знамена 2021

Днес в гарнизоните на цялата страна ще се проведе богоявленски водосвет за бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия. В София тържественият ритуал ще се състои в 11:00 часа пред Паметника на незнайния воин.

Отвръщеният ритуал ще бъде отслужен от Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в съслужение със свещеници от българската православна църква. Президентът Румен Радев също ще присъства на ритуала в София.

Събитието ще бъде посетено от министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни и депутати. На тазгодишния водосвет са включени знамената на светилища като 13-и пехотен рилски полк, 24-и пехотен черноморски полк, както и бойните знамена на гвардейската част, Военната академия в София, знамената на поделенията в Божурище, Горна Малина, Мусачево, Враждебна и представителните знамена на видовете въоръжени сили.

В Плевен и Белене също ще бъдат осветени бойните знамена на военни формирования. В област Плевен е организиран ритуал по спасяване на Светия кръст.

Бойни знамена ще бъдат осветени в Плевен и Белене, като кметът д-р Варентин Христов ще участва в ритуала в гарнизона на Плевен в 11:00 часа. Също отбелязване ще се проведе в района на историческия мост на река Вит при Плевенското село Ясен, където се състоят водосвет и ритуал по повод празника Богоявление. Събитие ще има и в община Левски, където смелчаци ще спасяват Кръста в река Осъм край село Козарбелене.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБайдън отправи сериозна вербална атака срещу Доналд Тръмп
следваща статияЕмил Соколов за ДЕБАТИ: Партиите мобилизират ядрата си, управлението може да издържи 4 години или 4 месеца