Начало Свят Топ 5 на богаташите дарители в кампанията на Доналд Тръмп

Топ 5 на богаташите дарители в кампанията на Доналд Тръмп

24
Доналд Тръмп

Няколко изключително богати дарители са станали ключови поддръжници на кандидатът за президент от републиканската партия, Доналд Тръмп, като общо даряват над 50 милиона долара в подкрепа на неговата кандидатура срещу Джо Байдън, противникът му от Демократическата партия, според анализ на „Ройтерс“, цитиран от БТА.

След като малките дарения за Тръмп започнаха да се намаляват и някои големи благотворители от републиканската страна го занемариха, група известни богати американци станаха ключови фигури за осигуряването на финансиране за неговата кандидатура.

Ето кои са петимата водещи дарители, сред които една семейна двойка, които подкрепят Тръмп, според анализ на Ройтерс на данните за финансирането на кампаниите според Федералната избирателна комисия.

Тимъти Мелън

Тимъти Мелън, 81-годишният наследник на семейство Мелън от Питсбърг, е дарил на политическия комитет на Тръмп, наречен МАГА, поне 16,5 милиона долара от 2022 година натам.

Той също така е дал поне 20 милиона долара на политическия комитет, подкрепящ Тръмп и наречен „Действие за Америка на първо място“ (America First Action), по време на президентските избори през 2020 година.

Мелън, който е рядко заснет в уединението си в Уайоминг, е фен на летенето, основал и управлява транспортни компании.

„Форбс“ оценява богатството на семейство Мелън на 14,1 милиарда долара.

Той също така е главният дарител, подкрепящ независимата кандидатура за президент на Робърт Ф. Кенеди-младши, като е дал поне 20 милиона долара на политическия му комитет „Американски ценности“.

Изследвания показват, че присъствието на Кенеди в бюлетина може да привлече гласове както от Байдън, така и от Тръмп на изборите на 5 ноември.

Мелън също така е направил дарения за редица инициативи за противодействие на имиграцията и е бил основен спонсор на фонда в Тексас за изграждане на стена по южната граница с Мексико.

„Какво става в Тексас?“ или как социалните мрежи обявиха началото на гражданска война в САЩ

Предпитанията на Ройтерс да се свърже с Мелън през издател и фондацията на фамилията му, която предишно управляваше, бяха неуспешни.

Айзък и Лора Пърлмътър

Айзък „Айк“ Пърлмътър, бивши председател на „Марвъл Ентъртеймънт“, и неговата съпруга Лора Пърлмътър са дарили над 10 милиона долара в този изборен цикъл за новия фонд за набиране на средства за кандидатурата на Тръмп – „Право за Америка“. Пърлмътър често посещава резиденцията на бившия президент, „Мар а Лаго“, във Флорида и от дълго време е спонсор на неговите кампании. Семейство Пърлмътър са дарили поне 21 милиона долара на „Действие за Америка на първо място“ през 2021 година.

През миналата година компанията „Уолт Дисни“ уволни Пърлмътър като ръководител на „Марвъл Ентъртеймънт“, малко подразделение на компанията, отговарящо за издаването на комикси и някои потребителски продукти, в рамките на съкращаването на разходите на компанията.

Роденият в Израел Пърлмътър, за когото „Форбс“ съобщава, че е на 81 години и има богатство от 4,4 милиарда долара, е известен със строго пазения си живот и рядко се излага в публичността.

Неговата жена Лора, която също избягва медиите, е директор във фондацията „Айзък и Лора Пърлмътър“, която се занимава със здравни грижи и обществени инициативи.

По време на кратък телефонен разговор адвокатът на Айзък Пърлмътър – Джон Турицин, заяви, че няма да говори с медиите и спря комуникацията.

Линда Макмеън

Бившата професионална борка Линда Макмеън, дългогодишен дарител на Тръмп и бивш ръководител на Администрацията за малкия бизнес по време на президентството му, е дарила над 10 милиона долара на МАГА в този изборен цикъл.

„Говори се усилено, че се готви мобилизация“. Фактите показват друго

Освен това, Макмеън е дала поне 15 милиона долара през 2019 и 2020 година на комитета „Действие за Америка на първо място“, на който е била председател по време на изборите през 2020 година.

До 2009 година тя управляваше „Уърлд Рестлинг Ентъртеймънт“ заедно със съпруга си Винс Макмеън, който е придобил компанията от баща си през 80-те години. По-рано тази година Винс Макмеън напусна създадените от него гигант в областта на борбата „ТКО Груп“ и дъщерното му дружество Дабл Ю Дабъл Ю И, след като срещу него беше започнато съдебно дело, обвиняващо го в сексуално насилие и трафик (на жени), което той отрече. „Форбс“ оценява неговия нетен капитал на около 2,7 милиарда долара.

Линда Макмеън, на 75 години, участваше два пъти, безуспешно, в състезанието за място в американския сенат от щата Кънектикът. Сега тя е председател на Института за политика „Америка на първо място“ във Вашингтон, който се грижи за протръмпистките идеи за свободно предприемачество, национално величие, американско военно превъзходство и първенство на американските работници, семейства и общности.

Робърт Бигълоу

Магнатът в областта на бюджетните хотели от Невада Робърт Бигълоу, на 79 години, е дарил на МАГА поне 9 милиона долара в този изборен цикъл. През януари той обяви на Ройтерс, че е обещал да дари общо 20 милиона долара в подкрепа на Тръмп.

Бигълоу, който се интересува силно от НЛО и космоса и финансира различни проекти за изследвания, е вечерял с Тръмп в „Мар а Лаго“.

Той отбеляза, че е дарил 1 милион долара за фондовете на бившия президент.

През 2011 година „Форбс“ оцени имотните си държави в областта на недвижимите имоти на стойност около 700 милиона долара.

Патриша Дъган

Патриша Дъган, основен дарител на Саентоложката църква, е дарила на МАГА поне 5 милиона долара в този изборен цикъл. Нейният бивш съпруг Робърт Дъган е инвеститор и предприемач, чиито финансови активи се увеличиха след продажбата през 2015 година на „Фармасайкликс“ на „Абиви“ за 21 милиона долара. „Форбс“ оценява неговия нетен капитал на 3,3 милиарда долара.

Семейство Дъган, които присъстват в Университета в Калифорния, Санта Барбара и имат осем деца, се разведоха през 2017 година. Всеки от тях дари по 4 милиона долара на „Действие за Америка на първо място“ през 2020 година.

Личният сайт на Патриша Дъган я представя като творец със страст към изкуството от стъкло. Тя живее в Клиъруотър, Флорида.

предишна статияГрупа младежи нахлуха в албанския парламент с искания емигрантите от албанската диаспора да имат право на глас на следващите избори
следваща статияМакрон не изключи изпращането на войски на фронта в Украйна