Начало България „Това би било скандал във всяка една нормална държава“: Защо съмненията за...

„Това би било скандал във всяка една нормална държава“: Защо съмненията за контакти на министър с Нотариуса не са тема №1?

54
Калин Стоянов
Калин Стоянов

През последния месец, няма реакция от страна на органите на властта по повод на информацията, че настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов, когато беше директор на ГДБОП, е имал контакти с Мартин Божанов – Нотариуса.

Изследването беше публикувано на 11 март от bird.bg и от него стана ясно, че има забелязани разговори чрез мобилно приложение от телефона на Калин Стоянов – това се вижда от трафичните данни на разговорите му, придобити от досъдебно производство срещу него.

В същия ден, час и минута, същото приложение е било използвано и от Нотариуса за разговор.

Двамата са общували през едно и също приложение, започнали в едно и също време и продължили с равна продължителност, съобщават от bird.bg. Не се знае с кого точно са разговаряли Стоянов и Божанов, но вероятността те да са се свързали с трети лица, а не помежду си, е минимална.

Не съм уверен, че комисията „Нотариуса“ в Народното събрание ще постигне резултати, заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР журналистът Николай Стайков, който е съосновател на Антикорупционния фонд.

Той поставя въпроса защо вече един месец няма никаква реакция на публикацията на bird.bg.

„Говорим си с Господ“: Кой е разстреляният в София Мартин Божанов – Нотариуса

„Това щеше да е шок за всяка нормална държава и щеше да бъде главна тема в медиите, докато се разреши дали е вярно или не. Виждахме изкривяването на цялата политическа система – този въпрос просто не се обсъжда“, коментира Стайков.

Той подчертава, че на върха на МВР в момента има назначения, указани от ПП-ДБ:

„Има конкретни доказателства, които мълчаливо са потвърдени. Обещанията за борба с корупцията не могат да бъдат само предизборен лозунг, а веднага след поемането на важна позиция да бъдат забравени. Във всяко съобщение от МВР за случаите „Петьо-Еврото“ и „Нотариуса“ има някакъв напредък и няколко стъпки на тила“, пояснява той.

На назначенията на допълнителни прокурори са един от законните начини, по които може да се повлияе върху досъдебното производство, според Стайков.

Стайков отбелязва, че АФК внимателно следи какво става с няколко източника на фактически доказателства по двата случая – „Осемте джуджета“ и „Нотариуса„:

Всички пътища водят до Барселона: Близка до Нотариуса прокурорка с апартамент за 1 млн. лв.

„В двата най-важни досъдебни производства на прокуратурата, които са свързани с източници на корупция и влиятелни групи в съдебната система, се говори открито за компрометиращи записи с магистрати и висши полицаи.

Когато се разгледат документите, това става ясно и откровено. Се споменават различни форми на компрометиращи записи – вероятно се отнасят до основни два вида записи, свързани с корупция и компрометиращи ситуации.

Главният ни страх е, че тези материали (флашки, дискове, компютри) може да бъдат срокирани или просто изтрити, защото голяма част от корупционната влияние в съдебната система се осъществява точно по този начин.

Трудно е да си мислим, че толкова ценни доказателства, които могат директно да бъдат използвани за оказване на влияние, просто да бъдат изгубени, а по-скоро някои от тях да преминат в други ръце или да се появят отново“, допълни Николай Стайков.

Гешев: Нотариуса е бил сътрудник на полицията и е имал протекция

Журналистът отбеляза, че пряката връзка между политическите фигури и съдебната система се осъществява чрез избора на главния прокурор, „което чрез силната йерархия в прокуратурата дава възможност за директно влияние върху цялата прокуратура, а оттам и върху съдебната система„:

„Политическото влияние в прокуратурата се осъществява чрез главния прокурор“, подчерта журналистът.

Според него групите на Петьо-Еврото и Мартин-Нотариуса не са просто противоположни табори, които са се опълчили един срещу друг:

„Поради негативната селекция в съдебната система, хората отиват нагоре, които са приятели на тези хора. Имената на Георги Ушев по-късно се споменават в контекст, когато той бе председател на Специализирания съд и отговаряше за големите корупционни дела“, напомни Стайков.

Той обеща, че в бъдещи публикации, АКФ ще разкрие много по-ясна връзка от упоменатата с Георги Ушев.

За още новини от деня посетете тази страница

предишна статияПредсрочните избори и кривите сметки на ГЕРБ и ДПС
следваща статияСлужител на Пентагона е имал симптоми на "хаванския синдром" по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г.