Начало България „Тихо ми каза умирам“: лекарско бездушие погуби търновец, написал книги с 2...

„Тихо ми каза умирам“: лекарско бездушие погуби търновец, написал книги с 2 пръста

1474
„Тихо ми каза умирам“: лекарско бездушие погуби търновец, написал книги с 2 пръста

Николай Стефанов, авторът на една от най-популярните български книги, написани в САЩ, почина месец преди 46-ия си рожден ден след продължително болнично лечение в България.

Трагичната история на лекарско безразличие, грешки и несъобразено лечение води до края на живота на Стефанов както разказва неговата майка в интервю за BG VOICE.

Сред най-известните му произведения е „До Чикаго и отЗАД“, което разкрива различни преживявания на имигрантски поколения в Чикаго, с фокус върху криминални сюжети, транспортни компании и църковни скандали. Книгата се превърна в първия български филм, заснет в САЩ, с екип от общността в Чикаго. Следващите му произведения са написани на мобилния телефон с двата пръста, които може да движи, споделя майка му Елена Стефанова.

През май 2021 година Николай Стефанов и семейството му се завръщат в България след 22 години в САЩ. След няколко месеца той претърпява инцидент, който причинява счупване на два шийни прешлена. Но лекарите, които го преглеждат, проявяват лекарско небрежение, а липсата на адекватно лечение води до сериозни последици.

След множество търсения и консултации, те стигат до болница във Варна, където Стефанов се подлага на операция, без да бъде извършен необходимият ядрено-магнитен резонанс. След операцията лекарят предупреждава, че може да има движение в ръцете, но не и в краката, без да провери за нарушения в гръбначния мозък.

Болничният престой е описан като мъчителен, а Стефанов продължава да пише и създава на телефона си, въпреки болката и затрудненията. Следващият медицински инцидент се случва в Плевен, където след операция получава кръвоизлив и по-късно проблеми с хранопровода.

Тежките последици от операциите налагат корекция на процедурите, като накрая Стефанов бива препоръчан за нова операция, която може да му позволи да бъде хранен по специален начин. След 52 дни в болница в Плевен, той бива изписан и се завръща във Велико Търново.

Но след последната операция и махането на тръбата от стомаха през януари, здравословното му състояние се влошава, като състоянието му се влошава допълнително през март, когато опитите за спасяване на живота му са неуспешни. Николай Стефанов почина на 13 март след сериозни здравни усложнения, които майка му описва като липса на адекватно лечение и грижи от страна на медицинския персонал.

предишна статияПотушени са 40 пожара в страната през изминалото денонощие
следваща статияИндийци спасиха българския кораб „Руен“ от сомалийски пирати