Начало Водещи Тестостеронът влияе на щедростта на мъжете

Тестостеронът влияе на щедростта на мъжете

571

Нивата на тестостерон при мъжете влияят на тяхната щедрост. Това заключение е направено от учени от университета в Шънджън (Китай), чието изследване е публикувано в списание „Proceedings of the National Academy of Scien“.

Експертите избрали 70 доброволци на възраст от 18 до 25 години и ги разделили на две групи: в първата участниците втривали в кожата си гел с висока концентрация на тестостерон, а в другата – плацебо. След това на субектите е била дадена определена сума пари и са били помолени да ги разделят между близки, познати и себе си.

Оказало се, че всички мъже проявяват приблизително еднаква щедрост по отношение на близките си. Когато разпределяли парите между себе си и приятелите си обаче, доброволците, получили тестостерон, се оказали по-егоистични и запазили почти цялата сума за себе си.

По време на вземането на решения мозъчната активност на участниците се наблюдавала с помощта на ЯМР. В резултат на това учените установили, че тестостеронът влияе върху активността в темпоро-теменната връзка на мозъка, която е отговорна за съпричастността.

предишна статияОрхидеи срещу рак на простатата
следваща статияПредстои сериозно изпитание за две от зодиите