Начало Водещи Теглят жребий за номерата на партиите за изборите 2 в 1

Теглят жребий за номерата на партиите за изборите 2 в 1

49
ЦИК жребий

Днес в 16:00 часа в ЦИК ще бъде изтеглен жребий, с който ще се определят номерата, под които участниците ще явят на изборите нa 9 юни. 20 партии и 11 коалиции са регистрирани за изборите за Народно събрание.

За участие в изборите за членове на Европейския парламент в ЦИК се регистрираха същите 20 партии и 10 коалиции – една по-малко, тъй като „Неутрална България“ ще участва само във вота за Народно събрание.

На сайта на служба ГРАО избирателите могат да проверят дали са включени в избирателните списъци за двата вида избори и какъв е адресът на изборната им секция. В 9346 секции ще се гласува с машини.

Предизборната кампания започва в 00.00 ч. на 10 май. ЦИК призовава за спазване на добрия тон и Изборния кодекс. До 14 май българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване. До момента заявления за евровота са подали 4193 души, а националните избори 19 448 души.

ЦИК чрез жребий ще определи и реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети в различните форми на предизборната кампания. ЦИК ще определи в сряда и условията и реда за отразяването на предизборната кампания в медиите.

За изборите за ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост – настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.

Още новини от деня – четете тук