Начало България Теглят жребий за номерата на партиите за изборите 2 в 1

Теглят жребий за номерата на партиите за изборите 2 в 1

29
ЦИК жребий

Днес в 16:00 часа в ЦИК ще се проведе жребий, който ще определи номерата, под които участниците ще явят на изборите на 9 юни. Общо 20 партии и 11 коалиции са регистрирани за изборите за Народно събрание.

Същите 20 партии и 10 коалиции са се регистрирали и за изборите за членове на Европейския парламент, тъй като „Неутрална България“ участва само във вота за Народно събрание.

Избирателите могат да проверят своя статус в избирателните списъци и адреса на избирателната секция на уебсайта на ГРАО. Гласуването ще се извършва с машини в общо 9346 секции.

Предизборната кампания започва на 10 май в полунощ. ЦИК призовава за спазване на Изборния кодекс и добрия тон. Заявленията за гласуване в чужбина за националните избори трябва да бъдат подадени до 14 май. До момента 4193 души са подали заявления за гласуване за ЕП, а 19 448 за националните избори.

Чрез жребий ЦИК ще определи и реда за представяне на кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети в предизборната кампания. Сроковете и условията за медийното отразяване на кампанията ще бъдат определени на сряда.

Възможност за гласуване на изборите за ЕП имат 6 157 220 гласоподаватели, докато за националните избори те са 6 639 439. Изисква се присъствие за ЕП – настоящ адрес в България или друга държава-членка на ЕС.

Още новини от деня – четете тук