Начало Водещи „Театърът на сенките“: Нов живот за отмиращо древно изкуство

„Театърът на сенките“: Нов живот за отмиращо древно изкуство

2403
театър на сенките

Древно традиционно изкуство в Сирия – „театърът на сенките”, е на път да изчезне, алармира Фондът за световно културно наследство на ЮНЕСКО, съобщава Би Би Си. След седем години гражданска война и заради развитието на модерните технологии интересът към тази специфична форма на разказване на приказки намалява.

Затова Световната организация миналата седмица включи „театъра на сенките” в списъка с културни дейности, които имат нужда от опазване и съхранение.

Едва ли има по-щастлив човек от Шади ал Халак – единственият кукловод, който практикува в Дамаск. Той се надява международното признание на уменията му да помогне за съживяването на изкуството.

„Когато ми позвъниха и ми съобщиха новината.. за мен това бе като сбъдната мечта”, заяви 43-годишният мъж. „В Сирия няма друг – освен мен, който да практикува това изкуство”.

„Театърът на сенките” набира популярност в Близкия изток, основно в Турция, Египет и Сирия по време на Отоманското владичество. В продължение на векове тази форма на изкуство завладява публиката и в различни части на Югоизточна Азия, Китай и Индия.

Традиционните кукловоди използват фигури, изработени от обработена животинска кожа, които поставят зад полупрозрачен екран и оставят сенките им да разказват истории за забавление на публиката.

Шади напуска Сирия след началото на гражданския конфликт през 2011 година и заминава за Ливан, където работи в продължение на няколко години като строителен работник. Неговият подвижен театър, както и 23-те ръчно изработени кукли, са унищожени при бомбардировки в Източна Гута – предградие на столицата Дамаск.

Сега Шади има само две кукли – наивният Каракоз и неговият умен приятел Айваз, които са направени от картон и се движат, благодарение на прикачени към тях дървени пръчки. Макар и направен с подръчни материали „сенчестият театър” на кукловода продължава да завладява децата в Дамаск.

Официални представители на ЮНЕСКО забелязват за пръв път Шади в Ливан докато изнася представление за малчугани в един от бежанските лагери. Сега, обратно в родината си – той има и доста по-възрастна публика – обикновено с децата идват и техните родители, за да се насладят на историите на талантливия разказвач.

Сега с помощта на Световната организация Шади ще започне да обучава свои наследници – хора, които ще практикуват и развиват изкуството на „театъра на сенките” и ще опазят древната традиция жива.

предишна статияПравославната църква чества Света Анна
следваща статияБДЖ с нов график на влаковете от днес