Начало Култура Тв епизодите, които не пестят от бюджета

Тв епизодите, които не пестят от бюджета

1526
Колкото и да се ви се вярва, може да се окаже трудно са се управлява един телевизионен бюджет. Дадени са ви някакви пари за един сезон и трябва д

Колкото и да се ви се вярва, може да се окаже трудно са се управлява един телевизионен бюджет. Дадени са ви някакви пари за един сезон и трябва да ги разпределите за няколко епизода, пише Cinefish. Това до голяма степен прилича на умението да разполагаме със семейните си пари – купуваме храна за месеца, разплащаме други консумативи, но всичко, което искаме, всъщност е да купим голям скъп телевизор или друга глезотийка. Така че, не можем да обвиняваме някои продуценти, които решават да взривят по-голямата част от парите, с които разполагат, за една зрелищна сцена в даден епизод. Всички се поддаваме на мечтите си в крайна сметка…

Експериментът  – сезон 1, епизод 1

Експериментът

Знаем, че научно-фантастичните сериали имат високи бюджети, но харченето на парите за пилотния епизод, доста често е безразсъдно. Все пак, „Експериментът“ не е с единствения пилот в този списък, а и винаги началото на нещо трябва да е впечатляващо.

Що се отнася до коя индивидуална сцена в епизод струва най-много, бъдете сигурни, че е тази с електрическата буря. Много специални ефекти, много снимачни площадки и декори за тях и, разбира се, много статисти, на повечето от които лицата им са разтопени. Да, отблъскващо е, но е и доста скъпо.

Живите мъртви –сезон 7, епизод 9

Живите мъртви

Ефектният сюжет на „Живите мъртви“ общо взето може да се реализира с немного пари, в дребни мащаби, с практически зомби ефекти. Но не можем да забравим всички онези зомбита, които се появяват в епичната сцена от сезон седем, когато Рик и останалите овързват с тел две коли и по този начин „косят“ по магистралата зомбита, чиито трупове задръстват пътя. Да, непрактично е, но пък е грандиозно забавление.

Короната – сезон 1, епизод 1

Короната

Редовно смятан за един от най-скъпите телевизионни сериали на всички времена (100 милиона паунда бюджет на сезон), той доказва, че пресъздаването на живота на кралското семейство не е никак евтино. Епизодът  със сватбата отнема пет дни, за да се заснеме, което допълнително оскъпява продукцията. Коне, злато, скъпи за наемане локации, много костюми, които отрязват един конкретен исторически период. Общо взето, като се тегли чертата на сумата използвана за тази серия, може да се окаже, че би стигнала за малка истинска царска сватба.

Изгубени – сезон 1, епизод 1

Изгубени

Защо няколко минутната сцена с катастрофата на самолета от първия епизод струва много повече отколкото един цял следващ епизод? Осен сравнително голямото перо от бюджета за многото актьори, които участват е епизода. Всъщност Джей Джей Ейбрамс и останалите продуценти трябвало да купят истински самолет, който да бъде „разбит“ на плажа, което никак не е евтино. Но поне може да се ползва още много сезони. Даже и за финала на сериала, когато останките се показват и във финалните надписи.

Игра на тронове – сезон 7, епизод 4

Игра на тронове

Едно от най-зашеметяващите неща в седмия сезон беше грандиозната унищожаваща атака, в която драконите на Денерис и ордите Дотраки попиляха войската на Ланистър и тя бе разбита, а каквото е останало от нея, трябваше да се върне безславно там, откъде е дошло. Сцената има голям брой каскади, съчетани с пламъци и пироефекти. Всичко бе направо като в истински блокбастър! Да не забравяме съвсем правдоподобния дракон, направен със Си Джи Ай, огромния брой статисти…Невероятно кърваво великолепие, което си струва всяка стотинка.

Приятели – сезон 8, епизод 9

Приятели

Ако в този на пръв поглед неизглеждащ никак скъп, но легендарен сериал, трябва да говорим за най-пищна сцена, то това трябва да е епизодът с Деня на благодарността, в който всички приятели са заедно, а към тях се присъединява голямата холивудска звезда Брад Пит.  Естествено, че и в този случай всяка стотинка си струва. Продуцентите на шоуто са раздули до непоносими за сетивата размери на бюджета, най-вече за заплатите на актьорите и гост-звездата, разбира се. От друга страна, не бива да забравяме, че тези „инвестиции“ са напълно оправдани. Във финалния епизод на сериала 30 секундно рекламно време струва ни повече, ни по-малко от 2 милиона долара. Не е никак зле за сериал, който използва диван втора ръка, около който се въртят повечето комедийни сюжети и който е един от най-разпознаваемите мебели в телевизионната история.

предишна статия„Игра на тронове“ с най-много номинации за „Еми“
следваща статияНай-нелепото обяснение за положителна алкохолна проба в историята