Начало Водещи Твърде много кафе води до свиване на мозъка и повишава риска от...

Твърде много кафе води до свиване на мозъка и повишава риска от деменция с 53%

1285
кафе

Сутрешната чаша кафе може да е точно това, от което се нуждаете, за да започнете работния си ден и да изострите ума си. Но ако се окаже, че многократно се уповавате на кафето през деня , може би всъщност излагате здравето на мозъка си на риск. Твърде много кафе може да увеличи риска от деменция, предупреждава ново проучване.

Пиенето на шест или повече чаши на ден е свързано с 53% повишен риск от деменция и увеличава вероятността от инсулт. Образ на мозъка разкрива, че пиенето на много кафе също е свързано със свиване на мозъка, казват учени.

Проучването, проведено в Австралийския център за прецизно здраве към Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания, е най-голямото по рода си въз основа на 17 702 участници на възраст от 30 до 37. Кити Фам, кандидат за докторска степен в Университета на Южна Австралия, която ръководи екипа от международни изследователи, казва, че откритията насочват вниманието към риска от прекомерна консумация.

„Кафето е сред най-популярните напитки в света. И все пак, тъй като потреблението в световен мащаб надвишава девет 9 килограма годишно, е изключително важно да разберем всички потенциални последици за здравето“, обяснява тя в изявление. „Това е най-обширното изследване на връзките между кафето, измерванията на обема на мозъка, рисковете от деменция и рисковете от инсулт – това е и най-голямото проучване, което обхваща обемни данни за изображения на мозъка и широк спектър от влошаващи фактори“.

„По същество пиенето на повече от шест чаши кафе на ден може да ви изложи на риск от мозъчни заболявания като деменция и инсулт“, каза още Фам.

Деменцията е дегенеративно мозъчно състояние, което засяга паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневни задачи. Около 50 милиона души са диагностицирани със заболяването по целия свят. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 5 милиона възрастни американци страдат от деменция. Очаква се тази цифра да нарасне до 14 милиона до 2060 г.

„Както при много неща в живота, умереността е от ключово значение“, казва топ изследователят Елина Хипонен, директор на Австралийския център за прецизно здраве „Въпреки че точните механизми не са известни, едно просто нещо, което можем да направим, е да поддържаме хидратация и да не забравяме да пием малко вода заедно с чашата кафе. Типичната дневна консумация на кафе е някъде между една и две стандартни чаши“, добавя тя.

предишна статияЮвентус няма да продължи контракта на Роналдо
следваща статияКарадайъ към Христо Иванов: Заради вас вече две десетилетия в България няма автентична дясна партия