Начало Водещи Тайните на турското егейско крайбрежие

Тайните на турското егейско крайбрежие

109
Егейско море

Егейското крайбрежие на Турция е олицетворение на лятото. Обитавано от предимно гръцка общност по време на Османската империя, историческите градове и села придобиват нов живот, като привличат туристи и определят модерната егейска култура. Ястията се приготвят с огрени от слънцето билки и продукти от региона, като зехтин от многобройните горички, и морски дарове направо от Егейско море. Вината от местните лозя са прекрасни, а коктейлите се приготвят с местни съставки.

Наред с класическите плажни градове като Бодрум и Алачати, две от най-красивите места на брега са малко известният морски град Айвалък и близкият остров Кунда. Те се намират на малко под 160 километра северно от Измир, близо до гръцкия остров Лесбос.

Османска архитектура и гръцки църкви

Някога център на производството на зехтин през османската епоха, все още могат да се видят комините на старите фабрики на Айвалък, обиколени от криволичещите калдъръмени алеи, които водят покрай исторически църкви и стари каменни къщи с цветни капаци на прозорците.

Айвалък

Архитектурата отразява историята на града с гръцки и османски сгради една до друга. Сред забележителностите е бившата гръцка православна църква Св. Йоанис, построена през 1790 г. с йонийски колони и прозорци, сега превърната в джамия.

А Мемориалният музей Таксиярхис всъщност е гръцка православна катедрала, построена през 1844 г., използвана като склад през 20-ти век и след това изоставена. Тя е възстановена до предишната си слава, с украсени мраморни колони и стенописи по сводовете.

Пазар и занаяти

Старите къщи на Айвалък предлагат привлекателно пространство за ателиета и занаятчийски работилници, така че пазаруването в центъра се върти предимно около ръчно изработени стоки от дърво, керамика и текстил. Местени занаятчии произвеждат органични дрехи от феретико, традиционен ръчно тъкан конопен плат от черноморския регион на Турция или ръчно излети, остъклени сервизи за хранене в цветове, вариращи от егейско синьо до нежно розово, зелено и слънчево жълто.

Айвалък

Съвременни средиземноморски храни

Айвалък се намира близо до морето и заобиколен от зелени маслинови горички и овощни градини. Гастрономията на региона се корени в Егейско море. Ястията са от пресни и местни продукти. Предлагат се пилаф с кориандър и артишок, пълнени сушени домати с вишни и супа от целина със салвия и розмарин. Всичко е придружено от местни вина, а масите са разположени на алеите отвън и привличат туристите.

Айвалък

Но освен местни специалитети, може да намерите и класическа италианска храна – от карпачо от лаврак с лимонова майонеза до лингуини с мастило от калмари и скариди. Зехтинът все още е изключително важен за идентичността на района.

„Усещам историята, докато вървя“

Базираният в Истанбул фотограф и художник на хартиени скулптури Дениз Йълмаз Акман прекара последните 20 лета в семейния си дом в Айвалък, улавяйки с обектива си местните жители и многото му скрити кътчета. Историческите къщи са едно от любимите й места за снимки.

„Айвалък е място за лятно бягство, което носи усещането за град“, казва тя. „Мога да вдишам въздуха на Егейско море и да усетя историята, докато се разхождам по старите улици с техните исторически къщи. Това е място, където мога да прекарвам  часовете в историческо кафене или да разглеждам антикварни магазини, а след това  да опитам егейските вкусове в модерен ресторант или коктейли в популярен бар.“

„Бих препоръчала на посетителите да слушат концерт на класическа музика в Международната музикална академия Айвалък, да опитат прочутата местна черна черница и сокове от кисело грозде, млечен пудинг с мастика или бисквитки с мастика и сладолед. Тя препоръчва и известния местен сандвич с топено сирене, турски ферментирал колбас и кисели краставички.

Островен живот

Свързан с Айвалък чрез път остров Кунда е популярно място за лятно бягство на турците, които прекарват дните си в разглеждане на малкия остров пеша, а вечерите  в ресторантите и баровете близо до морския бряг. Тук има модерен италиански ресторант с декор, вдъхновен от Сицилия,  кафенета, които предлагат невероятно капучино и лимонов чийзкейк, коктейл барове, пълни с млади хора, отпиващи  коктейли, направени от най-добрите местни съставки като бъз, сацума и липа.

Чаши прясно изпечено турско кафе се сервират в исторически кафенета, докато миризмата на пресен хляб и сладкиши се носи по улицата.

лодка море

В Кунда като цяло по-спокойно. По наровите дървета висят натежали плодове, жителите помитат падналите листа от предните си стъпала, докато бездомните кучета подремват под цъфтящите лози.

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статия121 години от гибелта на Гоце Делчев
следваща статияТотнъм се нуждае от рестарт и нова посока, категоричен е мениджърът Ангелос Постекоглу