Начало Здраве Тази супер храна премахва стреса за минути

Тази супер храна премахва стреса за минути

1139
храна

Експерти от Харвардския университет под ръководството на професор Дейвид Лудвиг проведоха проучване за връзката между отделянето на хормони на стреса и диетата. В експеримента участваха три групи доброволци, пише Zdrave.to. През месеца те ядяли различни видове храна за закуска. Първата група била хранена с яйца, които са източник на протеини, вторите – богати на фибри овесени ядки и третата – овесена каша като бързо хранене.

След експеримента най-устойчиви на стрес били хората от първата група, които яли една или две яйца за закуска. Чистият протеин и гамата от микроелементи от жълтъка блокирали рязкото освобождаване на надбъбречния хормон на адреналина от надбъбречните жлези. Най-податливи на стреса през деня били тези, които хапвали готова зърнена закуска. Факт е, че те увеличават гликемичния индекс, който влияе върху скоростта на усвояване на захарта . При тези, закусвали овесени ядки, захарта в кръвта първо се увеличава и след това пада рязко. Знаем също така, че се увеличава отделянето на ацетилхолин (това също е хормон на стреса, това се нарича „хормон на паниката“, защото неговите вибрации причиняват симптомите на пристъпи на паника – страх, слабост, студена пот) и рязък скок захарта.

Експерти от Колумбийския университет съветват да се справяме със стреса чрез специална диета. Той предлага да закусваме омлет с карфиол или броколи. След това да пием чаша сок от тиква или да ядем шепа тиквени семки (между другото можете да ги поръсите върху омлета или салата с яйца). Яйцата са източници на витамини В (включително витамин B6, който защитава нервната система) и протеини, зелето е богато на витамини А, К и калий. Тиквените семена съдържат магнезий, който преодолява тревожността, и цинк, полезен за имунната система.

предишна статияТова са продълженията на известни филми, които се снимат в момента (СНИМКИ)
следваща статияЗа първи път чернокож може да влезе в ролята на Джеймс Бонд