Начало Новини С ударите по Одеса Русия се опитва да разстрои морския коридор, създаден...

С ударите по Одеса Русия се опитва да разстрои морския коридор, създаден от украинските военноморски сили, заяви Киев

49
С ударите по Одеса Русия се опитва да разстрои морския коридор, създаден от украинските военноморски сили, заяви Киев

Русия е набелязала Одеса за главна машина на въздушните си удари, защото се опитва да разстрои морския коридор за износ на продоволствени стоки, създаден от военноморските сили на Украйна след излизането на Москва от Черноморската зърнена инициатива, заяви пред Съвета за сигурност на ООН украинският постоянен представител в Обединените нации Сергий Кислиця, цитиран от Укринформ.

„Русия се провали в опитите си да изнудва международната общност чрез оттеглянето си от Инициативата“, каза Кислиця. „Но Украйна, която е твърда в ангажимента си да гарантира международната продоволствена сигурност въпреки нестихващата война, създаде морския коридор и продължава да поддържа ефективността му.“

Според Кислиця от август 2023 г. по този маршрут са превозени почти 30 милиона тона товари до 42 страни, отплавали от пристанищата Одеса, Пивденни и Черноморск. От тези обеми над 8 млн. т са изнесени за чужбина само за февруари. Осемдесет на сто от товарите са били селскостопански стоки.

Фактически експортът от украинските пристанища на Черно море е достигнал равнища, съпоставими с предвоенните, отбеляза дипломатът.

„Руският Черноморски флот непрекъснато намалява и вече не смее да се появява в северозападната част на Черно море, да не говорим да си помисли да блокира украински пристанища“, посочи Кислиця.

Единствената възможност, която остава на Русия, е да се опитва да сплашва Украйна и търговските ѝ партньори, каза той и изтъкна необходимостта от укрепване на способностите на противовъздушната отбрана, за да се осигури по-добра защита на морските пристанища.

По-рано Съветът за сигурност на ООН обсъди обстрелите на Одеса от руските сили и свързаните с войната хуманитарни въпроси, отбелязва Укринформ.