Начало Водещи С приятел като Тръмп кой има нужда от врагове?

С приятел като Тръмп кой има нужда от врагове?

1248
Реджеп Ердоган, Доналд Тръмп

В света има два вида държави: държави, които имат излишък по текущата сметка и държави, които имат дефицит по текущата сметка. Първите дават пари на вторите.

САЩ са в първата категория. Турция има периодични валутни кризи, както се случи през 2001 г. и се случва отново тази седмица, докато САЩ изглеждат в безопасност. В голяма степен това е така, защото турците не могат да заемат пари в турските лири, докато американците взимат заеми в собствената си валута. Когато турците взимат заеми в долари и валутата им се обезценява, те трябва да плащат повече. Това не е новина за никого. Предимствата от притежаването на глобалната резервна валута се наричат „прекомерна привилегия“, термин, използван за пръв път от французите през 60-те години на миналия век, в зората на системата на Бретън Уудс.

Турците научават за това сега. През последните 15 години Турция бързо се развиваше, но и натрупа значителен дълг. Като бюрократ през 2001 г. имах съмнителната привилегия да наблюдавам валутната криза от предната седалка. Тази седмица беше напълно дежа вю. Събитията, които се разгръщат, изглеждат познати, но ситуацията е различна. Виждам три големи различия този път.

Първо, проблемът през 2001 г. беше деноминираният в чуждестранна валута държавен дълг. Този път е деноминираният в чуждестранна валута корпоративен дълг. Имайте предвид, че е по-лесно да се преструктурира държавният дълг, отколкото да се преструктурира корпоративният дълг.

На второ място, през 2001 г. световната икономика не преминава през количествено затягане, като доларите в развиващите се пазари се връщат към вътрешни активи. Количественото облекчение върви ръка за ръка с корпоративното стимулиране в страни като Турция. Сега, със затягането, настъпи моментът за корпоративно намаляване на задлъжнялостта чрез бързо продаване на активите.

Трето, през 2001 г. Турция и САЩ имаха по-добри отношения, отколкото в момента. Процесът на присъединяване на Турция към ЕС набра скорост със силната подкрепа на Вашингтон. Политическата ситуация днес е съвсем различна, като и двамата президенти отидоха към изборните си победи играейки с „цивилизационната“ карта християни срещу мюсюлмани.

Само че ключът не е в това..

През 1971 г. министърът на финансите на финансите на президента Ричард Никсън Джон Конъли информира своите колеги от Г-10, че „доларът е нашата валута, но това е вашият проблем.“ Турската икономика днес е в ръцете на съюзника суперсила. Тръмп нападна Трюдо, Меркел, Макрон и други, сега Ердоган е негова цел. Може би Тръмп иска да победи един силен лидер и да направи от него поучителен пример: „Това е, което се случва с теб, ако се забъркаш с Доналд. Кажи го на всичките си приятели!“

Колкото и да е задоволително за някои, износът на това гангстерско отношение на сцената на международните отношения ще има сериозни последици. Турската икономика щеше да изпадне в криза по няколко причини, но никоя от тях не е от значение сега. Тази валутна криза, която може да има тежки последици за народа на страната, ще бъде запомнена като причинена от президента на Съединените щати. Ще се върнем от конструктивна самокритика и ще определяме себе си чрез нашите вражди. Вярвам, че точно така се случват много лоши неща.

Гювен Сак, „Хюриет дейли нюз“

предишна статияИскате ли звезда на Алеята на славата? Нагласете 40 000 долара
следваща статияБазар на изкуствата събра артисти в Борисовата градина